Wykonanie
Uwielbiam ten
ryżowy deser ! Tym razem z pysznymi
czereśniami.
Składniki:1 szklanka
ryżu,700 ml
mleka,300 ml
wody,2 łyżki
cukru,2
cukry waniliowe,½ łyżeczki
cynamonu mielonego,250 ml
śmietanki kremówki,1 szklanka dojrzałych
czereśni lub
wiśni,3 łyżki
cukru pudru,szczypta
soli.Wykonanie:
Wodę zagotować z
mlekiem, z odrobina
soli, z
cukrami i
cynamonem. Wrzucić opłukany
ryż i mieszając ugotować do miękkości.
Czereśnie opłukać, wydrylować i posypać 1 łyżką
cukru pudru.
Śmietankę ubić z resztą
cukru( trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać z ostudzonym
ryżem. Przełożyć do ozdobnych miseczek i obłożyć
czereśniami.