Wykonanie
Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej z 1964 roku, leżała sobie zapomniana u mamy na strychu.Dla mnie pachnie Świętami :))Delikatna zupka o mocnym
migdałowym aromacie, sycąca dzięki ryżowi. Ja podałam ją w wersji na słodko :)
0,5 szklanki
migdałów (ja ułatwiłam sobie sprawę i użyłam
płatków migdałowych)3 szklanki
mlekaugotowany
ryż (dałam 100 gramów, czyli 1 torebkę)2 łyżki
cukru0,5 łyżeczki
cukru waniliowegoMigdały sparzyć, obrać ze skórek i wysuszyć na papierze (najlepiej przez całą noc). Ja użyłam
płatków migdałowych.Następnie
migdały zmielić lub przepuścić przez maszynkę, ja zmieliłam w młynku do
kawy na prawie mączkę.Wsypać je do
mleka i gotować na maleńkim ogniu przez 15 minut. Zupkę osłodzić wedle uznania. Podawać z
ryżem ugotowanym na sypko.UWAGA:Do zupy można dodać również
cynamon lub sparzone wcześniej
rodzynki, jeśli ktoś lubi, ewentualnie
mleko ugotować z
migdałami i dwoma
goździkami.