ßßß
 
            
         Składniki (2 spore porcje):1/2 szklanki ryżu600 ml mleka2 łyżeczki cukru waniliowego0,4 kg truskawek3 łyżki cukruPrzygotowanie:Truskawki umieścić w szerokim rondlu, a następnie rozgnieść je w dłoniach. Zasypać truskawki cukrem, który powinien całkowicie rozpuścić się w soku z truskawek. Postawić rondel na ogniu, doprowadzić zawartość do wrzenia, a następnie dusić przez około 15-20 minut. Po tym czasie dżem może być lekko płynny. Mleko, ryż i cukier waniliowy umieścić w głębokim rondlu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować okooło 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Pudding powinien być gęsty i kremowy. Ryżowy pudding nałożyć do miseczek, polać truskawkowym dżemem i lekko zamieszać.Dżemu można przygotować więcej, umieścić w wyparzonym wcześniej słoiku i przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni. Podawać jako sos do lodów, do posmarowania grzanek itp.przepis pochodzi z książki "Jamie Oliver w domu" (wprowadziłam niewielkie zmiany)
Składniki (2 spore porcje):1/2 szklanki ryżu600 ml mleka2 łyżeczki cukru waniliowego0,4 kg truskawek3 łyżki cukruPrzygotowanie:Truskawki umieścić w szerokim rondlu, a następnie rozgnieść je w dłoniach. Zasypać truskawki cukrem, który powinien całkowicie rozpuścić się w soku z truskawek. Postawić rondel na ogniu, doprowadzić zawartość do wrzenia, a następnie dusić przez około 15-20 minut. Po tym czasie dżem może być lekko płynny. Mleko, ryż i cukier waniliowy umieścić w głębokim rondlu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować okooło 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Pudding powinien być gęsty i kremowy. Ryżowy pudding nałożyć do miseczek, polać truskawkowym dżemem i lekko zamieszać.Dżemu można przygotować więcej, umieścić w wyparzonym wcześniej słoiku i przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni. Podawać jako sos do lodów, do posmarowania grzanek itp.przepis pochodzi z książki "Jamie Oliver w domu" (wprowadziłam niewielkie zmiany)
