ßßß Cookit - przepis na Pudding ryżowy i błyskawiczny dżem truskawkowy

Pudding ryżowy i błyskawiczny dżem truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Uff! School's out for summer! School's out forever! - jak to śpiewał Alice Cooper. Pochwalę się Wam: po przedłużającej się niepotrzebnie i męczącej pracy nad projektem dyplomowym obroniłam się w końcu i uzyskałam tytuł mgr inż. arch.! Stało się to nie dość, że w piątek 13., to jeszcze w moje imieniny. Po prostu nie mogło się nie udać! ;)
Kolejna dobra wiadomość jest taka, że wreszcie mogę nadrobić blogowe zaległości! Truskawkowe zaległości - też! Poza tym ciągle zbieram pomysły na dania, no i może strona wizualna bloga się nieco odmieni. Pracuję nad tym - poczekajcie, zobaczycie. Tymczasem Jamie Oliver prosto ze swojego przydomowego ogródka proponuje taki oto ryżowy pudding wraz z powalającym ekspresowym dżemem truskawkowym. Powalającym, serio! Jest bardziej truskawkowy niż truskawki. Polecam bardzo nie tylko do ryżowego puddingu!
Składniki (2 spore porcje):
1/2 szklanki ryżu
600 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,4 kg truskawek
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Truskawki umieścić w szerokim rondlu, a następnie rozgnieść je w dłoniach. Zasypać truskawki cukrem, który powinien całkowicie rozpuścić się w soku z truskawek. Postawić rondel na ogniu, doprowadzić zawartość do wrzenia, a następnie dusić przez około 15-20 minut. Po tym czasie dżem może być lekko płynny. Mleko, ryż i cukier waniliowy umieścić w głębokim rondlu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować okooło 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Pudding powinien być gęsty i kremowy. Ryżowy pudding nałożyć do miseczek, polać truskawkowym dżemem i lekko zamieszać.
Dżemu można przygotować więcej, umieścić w wyparzonym wcześniej słoiku i przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni. Podawać jako sos do lodów, do posmarowania grzanek itp.
przepis pochodzi z książki "Jamie Oliver w domu" (wprowadziłam niewielkie zmiany)
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/07/pudding-ryzowy-i-byskawiczny-dzem.html