Wykonanie
Uff! School's out for summer! School's out forever! - jak to śpiewał Alice Cooper. Pochwalę się Wam: po przedłużającej się niepotrzebnie i męczącej pracy nad projektem dyplomowym obroniłam się w końcu i uzyskałam tytuł mgr inż. arch.! Stało się to nie dość, że w piątek 13., to jeszcze w moje imieniny. Po prostu nie mogło się nie udać! ;)Kolejna dobra wiadomość jest taka, że wreszcie
mogę nadrobić blogowe zaległości!
Truskawkowe zaległości - też! Poza tym ciągle zbieram pomysły na dania, no i może strona wizualna bloga się nieco odmieni. Pracuję nad tym - poczekajcie, zobaczycie. Tymczasem Jamie Oliver prosto ze swojego przydomowego ogródka proponuje taki oto
ryżowy pudding wraz z powalającym ekspresowym
dżemem truskawkowym. Powalającym,
serio! Jest bardziej
truskawkowy niż
truskawki. Polecam bardzo nie tylko do
ryżowego puddingu!
Składniki (2 spore porcje):1/2 szklanki
ryżu600 ml
mleka2 łyżeczki
cukru waniliowego0,4 kg
truskawek3 łyżki
cukruPrzygotowanie:
Truskawki umieścić w szerokim rondlu, a następnie rozgnieść je w dłoniach. Zasypać
truskawki cukrem, który powinien całkowicie rozpuścić się w soku z
truskawek. Postawić rondel na ogniu, doprowadzić zawartość do wrzenia, a następnie dusić przez około 15-20 minut. Po tym czasie
dżem może być lekko płynny.
Mleko,
ryż i
cukier waniliowy umieścić w głębokim rondlu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować okooło 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pudding powinien być gęsty i kremowy.
Ryżowy pudding nałożyć do miseczek, polać
truskawkowym dżemem i lekko zamieszać.
Dżemu można przygotować więcej, umieścić w wyparzonym wcześniej słoiku i przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni. Podawać jako sos do
lodów, do posmarowania grzanek itp.przepis pochodzi z książki "Jamie Oliver w domu" (wprowadziłam niewielkie zmiany)