ßßß

Przepis na 8 porcji ( użyłam 4 placki)Quesadillas należy do moich ulubionych szybkich dań, można je robić naprawdę na przeróżne sposoby, wszystko bowiem zależy od tego jaki zrobimy do nich farsz, a pomysłów może być wiele.Dziś użyłam mięsa mielonego wołowego, kukurydzy i groszku konserwowego (akurat to miałam w lodówce)oraz żółty ser- bez tego quesadillas nie możne się obejść.
Składniki:4 placki pszenne Wraps250 gr mielonego mięsa wołowego (tak naprawdę może być dowolne mielone )Pół puszki groszku konserwowego i kukurydzyŻółty ser tarty lub zwykle plasterki1 duża cebulaPrzyprawy:sol, pieprz,czosnek suszonyWykonanie:Cebule obieramy i kroimy w kostkę, przysmażamy na oliwie, dodajemy mielone mięso- smażymy.Doprawiamy przyprawami.Patelnie (najlepiej typu grillowa)smarujemy odrobina oliwy, podgrzewamy i kładziemy placek wraps, na niego kładziemy pół porcji mielonego usmażonego mięsa, trochę kukurydzy oraz groszku. Nakładamy na farsz plastry żółtego sera- najlepiej grubszą warstwę ( ja użyłam 5 plastrów) przykrywamy farsz drugim plackiem wraps, na całość kładziemy duży talerz (aby dociskał nasze placki podczas smażenia)Smażymy na wolnym ogniu ok 5 min, po czym przewracamy placka na druga stronę i smażymy kolejne 5 min.W taki sam sposób smażymy następnego placka wraps. Po usmażeniu kroimy placka na 4 porcje.Dip jogurtowo-pomidorowy:1 duży gesty jogurt typu bałkańskiego, 2 świeże pomidory w kostkę,1 duży ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę,świeży koperek pocięty,sol, oregano,papryka słodka lub ostra wg. gustu. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy przyprawami.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Piersi kurczaka po hawajskuZapiekany ryż z jabłkami i cynamonem >