Wykonanie
<
Piersi kurczaka po hawajskuZapiekany
ryż z jabłkami i
cynamonem >Quesadillas z mielonym
mięsem oraz dipem


Przepis na 8 porcji ( użyłam 4 placki)Quesadillas należy do moich ulubionych szybkich dań, można je robić naprawdę na przeróżne sposoby, wszystko bowiem zależy od tego jaki zrobimy do nich farsz, a pomysłów może być wiele.Dziś użyłam
mięsa mielonego wołowego,
kukurydzy i
groszku konserwowego (akurat to miałam w lodówce)oraz
żółty ser- bez tego quesadillas nie możne się obejść.


Składniki:4 placki pszenne Wraps250 gr
mielonego mięsa wołowego (tak naprawdę może być dowolne mielone )Pół puszki
groszku konserwowego i
kukurydzyŻółty ser tarty lub zwykle plasterki1 duża
cebulaPrzyprawy:sol,
pieprz,
czosnek suszonyWykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę, przysmażamy na
oliwie, dodajemy
mielone mięso- smażymy.Doprawiamy
przyprawami.Patelnie (najlepiej typu grillowa)smarujemy odrobina
oliwy, podgrzewamy i kładziemy placek wraps, na niego kładziemy pół porcji mielonego usmażonego
mięsa, trochę
kukurydzy oraz
groszku. Nakładamy na farsz plastry
żółtego sera- najlepiej grubszą warstwę ( ja użyłam 5 plastrów) przykrywamy farsz drugim plackiem wraps, na całość kładziemy duży talerz (aby dociskał nasze placki podczas smażenia)Smażymy na wolnym ogniu ok 5 min, po czym przewracamy placka na druga stronę i smażymy kolejne 5 min.W taki sam sposób smażymy następnego placka wraps. Po usmażeniu kroimy placka na 4 porcje.Dip
jogurtowo-
pomidorowy:1 duży gesty
jogurt typu bałkańskiego, 2 świeże
pomidory w kostkę,1 duży ząbek
czosnku wyciśnięty przez praskę,świeży
koperek pocięty,sol,
oregano,
papryka słodka lub ostra wg. gustu. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy
przyprawami.

Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Piersi kurczaka po hawajskuZapiekany
ryż z jabłkami i
cynamonem >