ßßß Cookit - przepis na Pebernodder:

Pebernodder:

nazwa

Wykonanie

Ostatnio trochę eksperymentowałam z różnymi przepisami na ciasteczka, teraz przyjdzie czas na te sprawdzone domowe przepisy. Teraz jednak prezentuję Wam przepis na ciasteczka pochodzące z Danii. Miękkie już po upieczeniu. Dlatego spokojnie możecie piec je teraz. Nie są zbyt tłuste a raczej suche, pomimo tego są mięciutkie. Ciasto z oryginalnego przepisu wydało mi się zbyt lejące a przez dosypywanie mąki - mało słodkie (kilka niezależnych opinii tylko to potwierdziło). Dodaję przepis na korzenną czekoladę - można nią polać pierniczki albo tak jak ja to zrobiłam z częścią - maczać w niej końcówki. Jak już mówiłam jest to całkowicie mój dodatek.
Pebernodder:
50 dag mąki
125 g miękkiej margaryny Palma spółki Bielmar (pół kostki)
125 - 160 g brązowego cukru
2 szklanki śmietanki kremówki*
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika (lub mieszanka cynamonu, imbiry, goździków, gałki i kardamonu - po łyżeczce)
* Pierniczki łatwo można zrobić w wersji wegańskiej dodając zamiast śmietanki gęste mleko kokosowe
Mąkę przesiewamy i mieszamy z przyprawami, sodą oraz proszkiem. Margarynę z dodatkiem cukru ucieramy mikserem na jednolitą masę, dodajemy powoli śmietankę. Gdy otrzymamy jednolitą masę dodajemy mąkę i mieszamy łyżką. Stolnicę porządnie oprószamy mąką i z ciasta robimy wałeczki jak na kopytka i kroimy pod ukosem co 2 - 3 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 10 minut, zanim pierniczki zdążą się zezłocić - wtedy są najlepsze.
Korzenna polewa czekoladowa:
80 g dobrej gorzkiej czekolady
2 - 3 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Miskę z połamaną czekoladą umieszczamy w kąpieli wodnej (większy garnek z gorącą, gotującą się wodą). Przyprawę rozprowadzamy w śmietance i dodajemy do czekolady. Całość co chwilę mieszamy. Gdy całkowicie się rozpuści polewamy nią wystudzone pierniczki.
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/korzenne-przysmaki
http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wasze-pomysly-na-oslode-jesiennych-wieczorow
Może polubisz też:
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,345153081,title,Pebernodder-dunskie-ciasteczka-swiateczne,index.html