Wykonanie
Ostatnio trochę eksperymentowałam z różnymi przepisami na
ciasteczka, teraz przyjdzie czas na te sprawdzone domowe przepisy. Teraz jednak prezentuję Wam przepis na
ciasteczka pochodzące z Danii. Miękkie już po upieczeniu. Dlatego spokojnie możecie piec je teraz. Nie są zbyt tłuste a raczej suche, pomimo tego są mięciutkie. Ciasto z oryginalnego przepisu wydało mi się zbyt lejące a przez dosypywanie
mąki - mało słodkie (kilka niezależnych opinii tylko to potwierdziło). Dodaję przepis na korzenną
czekoladę - można nią polać pierniczki albo tak jak ja to zrobiłam z częścią - maczać w niej końcówki. Jak już mówiłam jest to całkowicie mój dodatek.

Pebernodder:50 dag
mąki125 g
miękkiej margaryny Palma spółki Bielmar (pół kostki)125 - 160 g
brązowego cukru2 szklanki
śmietanki kremówki*1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
przyprawy do piernika (lub mieszanka
cynamonu,
imbiry,
goździków, gałki i
kardamonu - po łyżeczce)* Pierniczki łatwo można zrobić w wersji wegańskiej dodając zamiast
śmietanki gęste
mleko kokosoweMąkę przesiewamy i mieszamy z
przyprawami,
sodą oraz proszkiem.
Margarynę z dodatkiem
cukru ucieramy mikserem na jednolitą masę, dodajemy powoli
śmietankę. Gdy otrzymamy jednolitą masę dodajemy
mąkę i mieszamy łyżką. Stolnicę porządnie oprószamy
mąką i z ciasta robimy wałeczki jak na kopytka i kroimy pod ukosem co 2 - 3 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 10 minut, zanim pierniczki zdążą się zezłocić - wtedy są najlepsze.

Korzenna
polewa czekoladowa:80 g dobrej
gorzkiej czekolady2 - 3 łyżki
śmietanki kremówki1 łyżeczka
przyprawy do piernikaMiskę z połamaną
czekoladą umieszczamy w kąpieli
wodnej (większy garnek z gorącą, gotującą się
wodą).
Przyprawę rozprowadzamy w
śmietance i dodajemy do
czekolady. Całość co chwilę mieszamy. Gdy całkowicie się rozpuści polewamy nią wystudzone pierniczki.

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/korzenne-przysmakihttp://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wasze-pomysly-na-oslode-jesiennych-wieczorow

Może polubisz też: