Wykonanie

Wilgotne,
śliwkowe,
czekoladowe,
cynamonowe, piernikowe... Czego można chcieć więcej ;) ? U mnie z błyszczącą
polewą czekoladową i
cukrem pudrem ale sposób ozdobienia zostawiam wam!Przepis jest "uzdrowioną" (i bardziej korzenną) wersją przepisu z "Moich Wypieków" - http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-czekoladowo-korzenne-z-powidlamiCzas więc na przepis!Składniki:CiastoSuche:1/3 szklanki
mąki pszennej2/3 i 2 łyżki
mąki żytniej2 łyżeczki
cynamonupo 1 łyżeczce (płaskiej)
imbiru, mielonych
goździków,
kardamonupół łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaMokre:120 g
masła55 g
gorzkiej czekolady, posiekanejpół szklanki
kakao2 duże
jajka1/2 szklanki jasnego
brązowego cukru1/2 łyżeczki
olejku waniliowegopół szklanki kwaśnej
śmietany 18%3/4 szklanki
powideł śliwkowychPolewa100g
czekolady (
mleczna i gorzka w dowolnych proporcjach, zależy jak słodko lubicie jeść ;)- ja dałam 70g gorzkiej i 30g
mlecznej- jak dla mnie wyszło pysznie)30g
masłaWykonanie:W garnuszku roztopić
masło. Po rozpuszczeniu zdjąć z palnika i dodać posiekaną
czekoladę. Odstawić do rozpuszczenia, gdy jej kawałki będą już prawie niewidoczne-wymieszać. Dodać
kakao, wymieszać. Przestudzić.Nagrzać piekarnik do temperatury 170 ° C
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę. Dodać
olejek waniliowy, nadal ubijając. Powoli wlewać wystygłą masę
czekoladową, nadal miksując. Dodawać
śmietanę na zmianę z wymieszanymi suchymi składnikami, mieszając tylko do połączenia składników, aby piana z
jajek nie opadła.Do papilotek nałożyć połowę ciasta, na środek wyłożyć łyżeczkę powideł. Przykryć
ciastem czekoladowym.Piec ok. 25 min (po 20 min. sprawdzić stan babeczek, długość pieczenia zależy od wielkości papilotek), do "suchego patyczka". Pieczemy bez termoobiegu!Polewa:W garnuszku rozpuścić
masło i
czekoladę. Rozprowadzić po każdej babeczce.Dekoracje zostawiam waszej inwencji twórczej!Smacznego! :3