ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kaszy gryczanej z fetą i szczypiorkiem

Kotlety z kaszy gryczanej z fetą i szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

Świetny dodatek do obiadu lub obiad sam w sobie. Smaczne, bardzo syte ale najlepiej podawać je w towarzystwie sosu np. tzatziki, czosnkowego, ciemnego lub innego waszego ulubionego. Bez "mokrego " dodatku można się zapchać ;) Przepis z bardzo starego wycinka z gazety wklejonego w zeszyt mojej teściowej, która tak jak ja namiętnie zbiera przepisy :)
Składniki :
1 szklanki kaszy gryczanej
2 szklanki wody
łyżka oleju
1 średnia cebula
1 jajo
125 g sera feta
sól, pieprz
pęczek szczypiorku
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia ( u mnie olej )
Cebulę posiekać w niewielką kostkę, podsmażyć na oleju aż stanie się szklista. odstawić. Kaszę gotujemy w 2 szklankach wody do miękkości ok 10 minut. Odstawiamy aby trochę przestygła.
Połowę kaszy i cały ser przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub miksujemy w malakserze. Łączymy z pozostałą kaszą, posiekanym szczypiorkiem, jajkiem, cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy kotleciki. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/05/Kotlety-z-kaszy-gryczanej-z-feta-i-szczypiorkiem.html