Wykonanie
Świetny dodatek do obiadu lub obiad sam w sobie. Smaczne, bardzo syte ale najlepiej podawać je w towarzystwie sosu np. tzatziki,
czosnkowego, ciemnego lub innego waszego ulubionego. Bez "mokrego " dodatku można się zapchać ;) Przepis z bardzo starego wycinka z gazety wklejonego w zeszyt mojej teściowej, która tak jak ja namiętnie zbiera przepisy :)

Składniki :1 szklanki
kaszy gryczanej2 szklanki
wodyłyżka
oleju1 średnia
cebula1
jajo125 g
sera fetasól,
pieprzpęczek
szczypiorkubułka tarta do panierowaniatłuszcz do smażenia ( u mnie
olej )
Cebulę posiekać w niewielką kostkę, podsmażyć na
oleju aż stanie się szklista. odstawić.
Kaszę gotujemy w 2 szklankach
wody do miękkości ok 10 minut. Odstawiamy aby trochę przestygła.Połowę
kaszy i cały
ser przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa lub miksujemy w malakserze. Łączymy z pozostałą
kaszą, posiekanym
szczypiorkiem,
jajkiem,
cebulą. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Formujemy kotleciki. Każdy obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron.Smacznego :)