Wykonanie
Jakiś czas temu przyszły mi do głowy
ciasteczka drożdżowe na jeden no może dwa kęsy z dodatkiem
jabłek, które nadały by całości wilgotności i z niecodzienną nutą, którą jest tutaj
tymianek. Wyszły smaczne, nie za słodkie.
Słodyczy nadaje im jedynie
jabłko i odrobina
dżemu ale śmiało można po wystygnięciu je polukrować, posypać
cukrem pudrem lub przed włożeniem do piekarnika posypać niewielką ilością
cukru co nada im większej
słodyczy. Jak lubicie...dla mnie w takiej wersji zupełnie wystarczająco. Puszyste, delikatne a w smaku ciasto przypomina trochę te ze słodkich bułeczek :)

Składniki na ciasto :250 g
maki tortowej25 g świeżych
drożdży1/2 szklanki letniego
mleka1
jajko50 g
cukru25 g
masłaMasło topimy, odstawiamy do ostygnięcia.W misce robimy rozczyn
drożdżowy czyli kruszymy
drożdże, zalewamy
mlekiem, dodajemy 2 łyżki
mąki i 2 łyżeczki
cukru. Całość mieszamy aż
drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 15-30 minut aż
drożdże zaczną pracować.Po tym czasie do rozczyny dodajemy pozostałą
make,
cukier i
jajko. Łączymy aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodajemy roztopione
masło, mieszamy po czym wyrabiamy aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej wyrabiać je w metalowej dużej misce lub garnku. Nie będzie potrzeby podsypywania ciasta a w miarę czasu ugniatania przestanie się kleić.Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.Ponad to :230 g podprażonych
jabłek ( około 4 większe
jabłka kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną
wody i na średnim ogniu podprażamy około 10-15 minut aż lekko zmiękną ale zachowają swoją strukturę. Należy pilnować aby się nie rozpadły. Odcedzamy na sitku )1/2 czubatej łyżeczki świeżego
tymianku ( bez gałązek, tylko liście )
dżem morelowy ( może być inny )
mlekoTymianek siekamy drobno. Dodajemy do podprażonych
jabłek, mieszamy, odstawiamy.Z gotowego wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości
orzecha włoskiego ( takiego w skorupce bez zielonej skórki :) ) formujemy kulkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Każdą kulkę przyciskamy dnem szklanki lekko ją spłaszczając a następnie w sam środek wciskamy dno kieliszka, małej buteleczki czy co tam będziecie
mieli pod ręką. Jeśli wasze dna są delikatnie wypukłe jak u mnie to lekko dociskamy je jeszcze palcami.W każdy środek nakładamy odrobinę
dżemu. Niedużo, jedynie należy delikatnie posmarować.Na to nakładamy porcję
jabłek.Wszystkie
ciasteczka ( boki ) smarujemy
mlekiem za pomocą pędzelka. Można dodatkowo posypać wierzch
cukrem.Pieczemy w temp. 180°C przez 15-17 minut aż lekko się zezłocą.Po ostudzeniu można dodatkowo polukrować lub posypać
cukrem pudrem jeśli wcześniej przed pieczeniem nie posypywaliście wierzchu
cukrem.Smacznego :)

Przepis bierze udział w konkursie w którym do zdobycia jest książka " Lokalna kuchnia Tomasza Jakubiaka "https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html