ßßß Cookit - przepis na ROGALIKI DYNIOWE Z DŻEMEM MORELOWYM

ROGALIKI DYNIOWE Z DŻEMEM MORELOWYM

nazwa

Wykonanie

Rogaliki są pyszne na każdą okazję, czy to śniadanie, podwieczorek lub przekąska. Przygotowałam je na musem z dyni co sprawiało że wyszły miękkie, kremowe, pachnące, po prostu pyszne. Nadziałam je ulubionym dżemem i posypałam mielonymi orzechami. Polecam sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI :
3 i 1/2 szklanki maki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 kostki drożdży 100 g
100 g masła rozpuszczonego
1/2 szklanki ciepłego mleka
3 duże łyżki gęstego musu z dyni ( przygotowanego wcześniej )mus z dyni
1 jajko do posmarowania rogalików
dżem morelowy Łowicz
mielone orzechy do posypania rogalików
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Wlewamy do wysokiej miski, dodając jajko, rozpuszczoną margarynę, mus, cukier i mąkę.
Wyrabiamy ciasto jak drożdżowe, składniki muszą dobrze się połączyć a ciasto musi byc elastyczne i gładkie.
Przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę, podsypując mąką ugniatamy aż nie będzie miało pęcherzyków powietrza. Dzielimy je na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm.
Ciasto kroimy radełkiem na małe trójkąciki, każdy smarujemy łyżeczką dżemu i zwijamy rogaliki zaczynając od szerszej strony. Układamy je na blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy orzechami i pozostawiamy na 10 minut aż podrosną.
Pieczemy w 170 -180 * C, przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę aby rogaliki ładnie się zarumieniły.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/10/rogaliki-dyniowe-z-dzemem-morelowym.html