Wykonanie
Rogaliki są pyszne na każdą okazję, czy to śniadanie, podwieczorek lub przekąska. Przygotowałam je na musem z dyni co sprawiało że wyszły miękkie, kremowe, pachnące, po prostu pyszne. Nadziałam je ulubionym
dżemem i posypałam mielonymi
orzechami. Polecam sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI :3 i 1/2 szklanki
maki tortowej1/2 szklanki
cukru1
jajko1/2 kostki
drożdży 100 g100 g
masła rozpuszczonego1/2 szklanki ciepłego
mleka3 duże łyżki gęstego musu z dyni ( przygotowanego wcześniej )mus z dyni1
jajko do posmarowania rogalików
dżem morelowy Łowiczmielone
orzechy do posypania rogalikówPRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki
mleka. Wlewamy do wysokiej miski, dodając
jajko, rozpuszczoną
margarynę, mus,
cukier i
mąkę.Wyrabiamy ciasto jak
drożdżowe, składniki muszą dobrze się połączyć a ciasto musi byc elastyczne i gładkie.Przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę, podsypując
mąką ugniatamy aż nie będzie miało pęcherzyków powietrza. Dzielimy je na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm.Ciasto kroimy radełkiem na małe trójkąciki, każdy smarujemy łyżeczką
dżemu i zwijamy rogaliki zaczynając od szerszej strony. Układamy je na blaszce, smarujemy rozmąconym
jajkiem, posypujemy
orzechami i pozostawiamy na 10 minut aż podrosną.Pieczemy w 170 -180 * C, przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę aby rogaliki ładnie się zarumieniły.Smacznego.


