Wykonanie
Bardzo syte, zjedliśmy z meżem po 3 i byliśmy najedzeni. Bardzo smaczne i inne niż kotleciki z
ziemniaków, które do tej
pory robiłam. Trafiają na listę ulubionych :) Gorąco polecam :) Przepis z książki " Trendy w smakach na widelcu ". Książka jest zbiorem przepisów bloggerów kulinarnych a autorem przepisu jest Bartek Boratyń, który prowadzi blog szafranowyraj.blogspot.com .

Składniki :1 kg ugotowanych
ziemniaków2 małe
cebulełyżka
masła2
jajałyzka
słodkiej papryki w proszkuszczypta
szafranumajeraneksól,
pieprzbułka tartaolej do smażenia
Ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Cebulę siekamy w niewielką kostkę, podsmażamy na
maśle. Dodajemy do
ziemniaków. Masę ziemniaczaną doprawiamy
sola,
pieprzem, dodajemy
majeranek ( według uznania, ja dałam ok 1/2 łyżeczki ),
paprykę,
szafran i
jajko. Mieszamy aż składniki się połączą. Jesli masa będzie dość zbita, dodajemy drugie
jajko, mieszamy.Z masy formujemy kotleciki. Obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na
oleju z obu stron na złoty kolor.Kotleciki podałam z
sosem tzatziki .Smacznego :)