Wykonanie
Kolejny świetny zdrowy deser wymyslony przez Olgę. Pisząc ten post właśnie go pałaszuję mmmm...pycha. Najlepszy według mnie jest z soczystymi
owocami jak np.
pomarańcze, które wybrałam. Sok
owoców tak zmiękcza całość, że staje się idealny. Nie za suchy, nie za mokry. Przepis z bloga Olga Smile.com

Składniki :1 szklanka
kaszy jaglanej2,5 szklanki
mleka roślinnego lub krowiego ( użyłam
sojowego ale mogą być inne jak np.
migdałowe,
kokosowe )1 szklanka
kefiru wodnego ( można zastapić
mlekiem i tak też zrobiłam )1 szklanka
jogurtu sojowego lub krowiego, ważne aby zawierał żywe kultury bakterii1 szklanka
orzechów nerkowca4 łyżki
miodu lub
syropu z agawy, może być
ksylitol ( jesli deser będzie mało słodki można dodać więcej )1 łyżka ekstraktu
waniliowego lub
laska waniliiulubione
owoceOrzechy zalewamy
wodą. Wstawiamy na 6-8 godzin lub na noc do lodówki.
Kaszę jaglaną płukamy na sicie pod gorącą bierzącą
wodą. Im dłużej tym lepiej - trzeba pozbyć się gorzkiego smaku. Następnie zalewamy
kaszę wrzątkiem, pozostawiamy na 3 minuty. Odcedzamy. Ponownie przelewamy dobrze
wodą.W garnku zagotowujemy
mleko z
kefirem. Dodajemy
kaszę jaglaną, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut aż
kasza będzie miękka. Należy pamiętać o częstym mieszaniu aby
kasza sie nie przypaliła. Odstawiamy do przestygnięcia.Do malaksera lub blendera przekładamy
kaszę,
jogurt,
wanilię,
miód i
orzechy. Miksujemy całość na gładki krem. Na wierzchu układamy ulubione
owoce. Jak już
pisałam wcześniej u mnie sprawdziły się te soczyste jak
pomarańcze.Smacznego :)