Wykonanie
Serek jaglany to zdrowa alternatywa dla
waniliowych serków sklepowych. I choć nie ma w jego składzie
mleka krowiego, to smakiem i konsystencją jest do niego bardzo zbliżony. A z pewnością jest dużo zdrowszy, choćby z tego względu, że nie zawiera w swym składzie
cukru, żadnych sztucznych barwników, konserwantów itp.Ma za to bardzo zdrową
kaszę jaglaną. Idealny zamiennik dla nietolerujących
mleka krowiego. Nam zasmakował bardzo. Idealnie sprawdził się do naleśników, jak również jedzony łyzeczką ze słoika. Polecam :-)Z podanych składników wyszła ogromna porcja, jeśli jednak lubicie
serki waniliowe nie powinno być problemu ze zjedzeniem. Kilka dni można go przechowywać w lodówce.Można na bazie takiego
serka przygotować również sernik, zarówno na zimno jak i pieczony.Przepis znaleziony u Olgi Smile .Składniki:- 1 szklanka surowej
kaszy jaglanej- 4 szklanki
mleka roślinnego (owsianego,
ryżowego lub
sojowego)- 1 szklanka
jogurtu sojowego lub krowiego (gdy nie zależy nam na bezmleczności
serka) z żywymi kulturami bakterii- 1 szklanka
orzechów nerkowca- 5 łyżek
ksylitolu lub
syropu z agawy- 1 łyżka ekstraktu
waniliowego lub
laska waniliiOrzechy zalać
wodą i odstawić na noc, by napęczniały.
Kaszę jaglaną podprażyć kilka minut w suchym garnku (do czasu aż będzie ciepła). Zalać
mlekiem roślinnym i gotować pod przykryciem na malutkim palniku ok.15-20 minut aż
kasza wchłonie cały płyn. Następnie odstawić ją na kilka minut aż lekko przestygnie.Do malaksera przełożyć gorącą
kaszę, dodać
orzechy,
jogurt,
ksylitol oraz ekstrakt
waniliowy i dokładnie zblendować kilka minut na bardzo gładką masę.

Masa musi być gładka i jednolita. ja dodałam jeszcze trochę więcej
jogurtu, w moim odczuciu
serek był zbyt gęsty.




Smacznego :-)