Wykonanie
Absolutnie fantastyczne. Są tak pyszne, że nie mogłam powstrzymać się od jedzenia a może lepiej napisać ręka sama sięgała ;) Gorąco polecam !!! Przepis NIgella Lawson " Nigella Świątecznie "

Składniki : ( na ok 24
ciasteczka )250 g miękkiego
masła150 g miałkiego
cukru40 g
kakao w proszku ( gorzkie )300 g
mąki1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzybranie :2 łyżki
kakao w proszku ( gorzkie )175 g
cukru pudru60 ml wrzątku1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegokolorowa posypka
Masło ucieramy z
cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do masy
maślanej przesiewamy
kakao, mieszamy, dosypujemy przesianą
makę z
sodą i proszkiem. Ciasto będzie dość lepkie.Z ciasta formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Formowanie ułatwią nam lekko zwilżone dłonie
wodą. Każdą kulkę lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w 170°C przez 15 minut.Kiedy
ciastka stygną przygotowujemy przybranie.
Kakao,
cukier, wrzątek i ekstrakt umieszczamy w rondelku, wstawiamy na niewielki ogień i mieszamy trzepaczką do momentu aż składniki dobrze się połączą. Zestawiamy z ognia, odstawiamy na 10 minut.
Ciasteczka polewamy czekoladowąglazurą i posypujemy kolorową posypką.Smacznego :)