Wykonanie
Bardzo smaczny, delikatny,
kawowy wręcz rozpływał się w ustach. Zebrał bardzo bardzo pozytywne opinie, goście zajadali kawałek po kawałku. Przepis z bloga Domowe wypieki .

Składniki na spód :125 g
mąki pszennej1 łyżka
kakao50 g
cukru pudru60 g
masła1/2 łyżeczki do pieczenia1
jajoMasło utrzeć z
cukrem. Następnie dodajemy
jajko,
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia. Mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x35 cm najlepiej wyłożoną pergaminem. Pieczemy w 180°C przez 15-20 minut. Wyciągamy, pozostawiamy do ostygnięcia.Masa serowa :1 kg
twarogu ( użyłam
sera na sernik. Jeśli użyjecie
twarogu należy go przynajmniej 2- krotnie zmielić )2 łyżki
maki ziemniaczanej300 ml kremówki ( użyłam niecałe 100 ml bo za długo ubiajałam i zrobiło mi się
masło a drugiej nie miałam )3/4 szklanki
cukru6 jaj1
laska wanilii4 łyżki
kawy ziarnistej mielonej2 łyżki
kawy wymieszać z 3 łyżkami gorącej
wody. Odstawić do ostudzenia.Do masy serowej dodajemy
cukier, pozostałe 2 łyżki
kawy, nasiona z
laski wanilii i zimny napar
kawowy. Całość zmiksować.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno tak samo kremówkę. Do masy serowej dodajemy stopniowo po jednym
jajku cały czas miksując na końcu dodajemy ubite na sztywno
białka delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką i ubitą kremówkę. Całość mieszamy delikatnie aż składniki dobrze się połączą. Masę
serową wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Pieczemy w temp. 180°C przez 15 minut następnie zmniejszamy temp. do 160°C i pieczemy kolejne 50 minut.Wierzch sernika :1 i 1/2 szklanki kwaśnej
śmietany2 łyżki
cukru pudru75 ml Irish CreamWszystkie składniki wierzchu mieszamy na jednolitą masę.
Polewa czekoladowa :60 g
gorzkiej czekolady1 i 1/2 łyżki
masłaCzekoladę z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Polewa nie powinna być za gęsta ani za rzadka. Odstawiamy.Kiedy upłynie już czas pieczenia sernika, ostrożnie wyciągamy go z piekarnika. Wylewamy na wierzch masę
śmietanową a z
polewy czekoladowej robimy wzorek lub wylewamy miejscami na
śmietanę i za pomocą patyczka tworzymy efekt marmurka. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150° C i dopiekamy 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągamy, studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.

Smacznego :)