ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z orzechami i polewą koniakową

Ciasto czekoladowe z orzechami i polewą koniakową

nazwa

Wykonanie

Bogate w smaki. Czekolada, orzechy i koniak tworzą idealną harmonię. Ciasto nie jest przesadnie słodkie mimo dość cukrowej polewy. Do środka dodajemy tylko 100 g orzechów a podczas konsumpcji wygląda jakby było nimi naładowane po same brzegi. Przepis z wycięty chyba z jakiejś starej " Tiny ".
Składniki :
2 jaja
300 g mąki
300 g musu jabłkowego
200 g gorzkiej czekolady ( uzyłam zwykłej ciemnej )
100 g posiekanych orzechów ( włoskich, pekanów lub laskowych - ja uzyłam mieszanki orzechowej )
170 g cukru
5 łyżek oleju
1 torebka proszku do pieczenia ( 13 g )
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
Czekoladę drobno siekamy.
Mąkę łaczymy z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, skórka cytrynową, czekoladą i orzechami. W drugiej misce mieszamy jaja, olej, mus jabłkowy.
Mokre składniki przekładamy do suchych, mieszamy aż całosć dobrze sie połączy. Nie używałam robota, wszystko mieszałam szpatułką.
Masę przekładamy do formy z kominem wyłożonej papierem do pieczenia lub dobrze natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułka tartą. Ciasto pieczemy w temp. 175° przez 45-50 minut.
Polewa :
5 łyżek koniaku
200 g cukru pudru ( dodałam trochę więcej )
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy aż polewa będzie gładka i jednolita. Polewamy nią jeszcze ciepłej lub już ostudzone ciasto.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/10/Ciasto-czekoladowe-z-orzechami-i-polewa-koniakowa.html