Wykonanie
Bogate w smaki.
Czekolada,
orzechy i
koniak tworzą idealną harmonię. Ciasto nie jest przesadnie słodkie mimo dość cukrowej polewy. Do środka dodajemy tylko 100 g
orzechów a podczas konsumpcji wygląda jakby było nimi naładowane po same brzegi. Przepis z wycięty chyba z jakiejś starej "
Tiny ".

Składniki :2
jaja300 g
mąki300 g
musu jabłkowego200 g
gorzkiej czekolady ( uzyłam zwykłej ciemnej )100 g posiekanych
orzechów ( włoskich, pekanów lub laskowych - ja uzyłam mieszanki orzechowej )170 g
cukru5 łyżek
oleju1 torebka
proszku do pieczenia ( 13 g )szczypta
soliskórka otarta z
cytrynyCzekoladę drobno siekamy.
Mąkę łaczymy z
cukrem,
proszkiem do pieczenia,
solą,
skórka cytrynową,
czekoladą i
orzechami. W drugiej misce mieszamy
jaja,
olej,
mus jabłkowy.Mokre składniki przekładamy do suchych, mieszamy aż całosć dobrze sie połączy. Nie używałam robota, wszystko mieszałam szpatułką.Masę przekładamy do formy z kominem wyłożonej papierem do pieczenia lub dobrze natłuszczonej i wysypanej
mąką lub
bułka tartą. Ciasto pieczemy w temp. 175° przez 45-50 minut.Polewa :5 łyżek
koniaku200 g
cukru pudru ( dodałam trochę więcej )1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejWszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy aż polewa będzie gładka i jednolita. Polewamy nią jeszcze ciepłej lub już ostudzone ciasto.Smacznego :)