Wykonanie
Jak kiedyś
pisałam cieżko było mi się przekonać do
łososia bo zjadłam wcześniej niefajnie przyrządzonego i jakos tak stroniłam od niego.
Potem znalazłam przepis u Nigelli, prosto, szybko, smacznie i tak jedliśmy go cały czas. Zaczęło być mi mało i poszłam o krok do przodu w poszukiwaniu fajnych aromatycznych przepisów na
łososia. I tak napatoczyłam się na ten fantastyczny przepis.
Łosoś jest soczysty, aromatyczny idealnie doprawiony, lekko pikantny co czuć dopiero pod koniec konsumpcji. Idealny do sezonowych sałatek, surówek warzywnych,
ziemniaków,
ryżu,
kaszy czy tylko sam samiuteńki :) Przepis z athoughtforfood.com .

Składniki :2 kawałki
łososia ( około 300 g )1 łyżka węgierskiej
papryki ( dałam jaką miałam,
słodka papryka )2 łyżeczki mielonego
kminku2 łyżeczki mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonej
kurkumy1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu cayenee1/2 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzu1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
oleju rzepakowego lub
kokosowegoWszystkie
przyprawy mieszamy razem. Obtaczamy w nich
łososia ze wszystkich stron łącznie ze skórą. Na patelni rozgrzewamy
olej. Obsmażamy
łososia z każdej strony dosłownie 1-2 minutki. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 145°C i pieczemy około 10 minut aż będzie upieczony w środku. Ja musiałam go piec nieco dłużej bo jeden kawałek był dosć gruby ale nie wysuszyło to
ryby, pozostała soczysta i pyszna.Smacznego :)