Wykonanie
Ciasto, które wyrabia się rękoma a po upieczeniu smakuje trochę jak drożdżowiec trochę jak ciasto ucierane. Zrobiłam błąd bo upiekłam ciasto w mniejszej foremce, wyrosło wysokie i dość suche. Możliwe, że to też
wina użytego przeze mnie
sera.Tak jak dziewczyny pisały w komentarzach to ciasto trzeba zrobić w większej formie wtedy dolna warstwa jest niższa i ciasto w połączeniu z resztą będzie lepiej smakowało. Drugim błędem jaki zrobiłam to dałam niecałe 500 g
owoców. Tutaj trzeba dać całe 700 bo dzięki
owocom to ciasto zyskuje na smaku i wilgotności. Świetna polewa bardzo dobrze pasuje do reszty. Na pewno upiekę je jeszcze raz tym razem ściśle wedle przepisu. Przepis z bloga Gotuję bo lubię :)P.SUratowałam ciasto !!!! Stało się wilgotne i pyszniutkie dzięki naponczowaniu. Po dokładne wskazówki zapraszam TUTAJ .

Składniki na ciasto :200 g
białego sera nie mielonego ( użyłam quark-u odcedzonego wcześniej z nadmiaru
serwatki przez noc na gazie i sicie. Pamiętajcie, że przy odcedzaniu musicie użyć więcej
sera bo rano będzie znacznie niższa waga )5 łyżek
oleju150 g
cukru6 łyżek
mleka1
jajo350 g
maki2 łyżeczki proszku700 g
czereśniCzereśnie wydrylować i ułożyć na ręczniku papierowym aby odsączyć je z nadmiaru soku.
Mąkę,
cukier, proszek łączymy razem. Do osobnej miski wkładamy
olej,
jajo,
mleko i
ser. Całość mieszamy ręką, rozgniatając
ser aby grudki nie były zbyt duże. Ja ze względu na kremową konsystencję mojego
sera wymieszałam wszystko
łopatką. Do masy wsypujemy suche składniki i całość wyrabiamy rękoma. Zagniatamy jak
drożdżowe.Tortownicę o średnicy 26-28 cm ( koniecznie użyjcie takiej dużej )(u mnie 23 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy odrobiną
oleju.
Ciastem wykładamy dno formy i dociskamy do
boków. Na wierzchu układamy
owoce. Proponuję je delikatnie wcisnąć.Pieczemy w temp. 190°C przez 40-45 minutW tym czasie robimy polewę.Składniki na polewę :1/2 szklanki gęstej
śmietany 18% ( użyłam gęstego
jogurtu tureckiego )3
jaja2 łyżki
maki ziemniaczanej ( dałam 40 g budyniu
waniliowego )100 g
cukruWszystkie składniki polewamy mieszamy na jednolitą, gładką masę.Po czasie przeznaczonym na pieczenie ciasta wylewamy na wierzch polewę nie wyciągając ciasta z piekarnika a polewę najlepiej zacząć lać po bokach, żeby od jej ciężaru nie zapadł się środek.Zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 20-30 minut.Smacznego :)