Wykonanie
Kolejny wypiek znikający w oka mgnieniu - przepyszny sernik bez
sera :) Tak, tak -
sera w nim nie uświadczysz, ale naprawdę nikt się nie zorientuje, że głównym składnikiem jest
jogurt bałkański. Sernik jest niezwykle delikatny, lekki, puszysty i... uzależniający :) Zdecydowanie polecam!

Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm):mała paczka (120 g) okrągłych
biszkoptów5
jajek1,5 szklanki
cukru2 standardowe opakowania budyniu
waniliowego1 litr
jogurtu bałkańskiego (byle nie light) - 3 opakowania po 340 gpół szklanki
olejuDo dekoracji: dowolne
owoce, np.
borówki,
malinyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć
biszkopty.Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywno razem z
cukrem. Wszystkie pozostałe składniki (
żółtka, proszek budyniowy,
jogurt i
olej) dokładnie wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z
białek i przelać masę do przygotowanej tortownicy. Piec przez ok. 70 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.