ßßß
Składniki:200g tłustego twarogu5 łyżek oleju100g cukru2 łyżeczki ekstraktu waniliowego6 łyżek mleka1 jajko350g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia800g czereśniPolewa:1/2 szklanki śmietany 18%3 jajka100g cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej
Twaróg, olej, cukier, wanilię, mleko i jajko dokładnie miksujemy.
Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy przez minutę. Kiedy ciasto będzie miało wygląd zacierek, ugniatamy je bardzo dokładnie palcami i wykładamy nim dno formy.
Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Układamy na cieście.
Śmietanę, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną miksujemy na gładką masę.
Zmiksowaną masą polewamy czereśnie. Wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika, pieczemy 60-70 minut.
Smacznego.