Wykonanie
Świetne kotleciki. Proste i bardzo, bardzo smaczne. Nie mogłam oderwać się od nich, cały dzień chodziłam i podjadałam je. To moje zdanie na ich temat natomiast męska część domu kręciła nosem. Maż stwierdził,że dobre ale szkoda,ze
mięsa w nich nie ma ;) Dla mnie rewelacja !!! Przepis z bloga Szczecinianka gotuje .

Składniki : ( dla 3 osób )75-80 dag
marchewki1 łyżka
masła1 czerstwa
bułka kajzerka lub 1/4
bagietki1/2 szklanki
mlekagarść startego
żółtego seragarść posiekanej
zieleniny ( u mnie sporo
natki pietruszki )2
jajaczerwona cebulka ( dałam 2 małe )
bułka tartasól,
pieprztłuszcz do smażenia ( u mnie
olej rzepakowy )
Marchewkę obieramy, gotujemy al`dente z jedną łyżką
masła i niewielką ilością
soli. Odcedzamy, chwilę pozostawiamy na sitku żeby odparowała, przepuszczamy przez maszynkę.
Bułkę namaczamy w
mleku pozostawiamy aż nasiąknie. Odciskamy z nadmiaru płynów i przepuszczamy przez maszynkę do
marchewki.
Cebulę siekamy w niewielką kostkę, podsmażamy.Do
marchewki ( wcześniej ją odcisnęłam z nadmiaru
soków ) dodajemy
ser, posiekaną
zieleninę, jedno
jajko,
cebulę. Mieszamy aż składniki się połączą. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy
bułkę tartą . Doprawiamy
solą i
pieprzem.Z masy formujemy niewielkie kotleciki, maczamy w roztrzepanym
jajku i obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron.Smacznego :)