Wykonanie
Mięciutkie, korzenne, pyszne, zdrowe. Idealne na śniadanie tym bardziej, że ciasto można przygotować dzień wcześniej a rano tylko usmażyć. Przepis z bloga Barbara bakes .

Składniki : ( wyszło mi 15 sztuk )2 i 2/3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej2 i 1/4 łyżeczki
suszonych drożdży1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy do potraw z dyni1/2 łyżeczki
soli1/4 szklanki
oleju rzepakowego3 łyżki
brązowego cukru1 i 3/4 szklanki
mleka3
jaja2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego ( pominęłam )3/4 szklanki gotowanego lub pieczonego puree z dyniW dużej misce mieszamy :
mąkę,
drożdże,
sól,
cynamon i
przyprawę do dyni.W małym rondelku podgrzewamy
mleko,
olej i
cukier do temp. 120-130°. Ja zawsze to robię na oko. Wkładam palec i jeśli nie jest mocno ciepłe jedynie bardziej niż letnie to dodaje. Za ciepła mieszanina może " zabić "nam
drożdże i ciasto nie wyrośnie.Dodajemy mokre składniki do suchych i na niskich obrotach miksujemy do połączenia. Dodajemy
jaja, ekstrakt i puree z dyni i mieszamy wszystko dalej na niskich obrotach aż masa będzie jednolita około 2-3 minut.Miskę zakrywamy lnianą ściereczką lub folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Na drugi dzień wyjmujemy ciasto z lodówki, rozgrzewamy gofrownicę,smarujemy ją delikatnie
olejem i smażymy gofry według zaleceń producenta.Smacznego :)