ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste dyniowe gofry drożdżowe

Pełnoziarniste dyniowe gofry drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie, korzenne, pyszne, zdrowe. Idealne na śniadanie tym bardziej, że ciasto można przygotować dzień wcześniej a rano tylko usmażyć. Przepis z bloga Barbara bakes .
Składniki : ( wyszło mi 15 sztuk )
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do potraw z dyni
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki brązowego cukru
1 i 3/4 szklanki mleka
3 jaja
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( pominęłam )
3/4 szklanki gotowanego lub pieczonego puree z dyni
W dużej misce mieszamy : mąkę, drożdże, sól, cynamon i przyprawę do dyni.
W małym rondelku podgrzewamy mleko, olej i cukier do temp. 120-130°. Ja zawsze to robię na oko. Wkładam palec i jeśli nie jest mocno ciepłe jedynie bardziej niż letnie to dodaje. Za ciepła mieszanina może " zabić "nam drożdże i ciasto nie wyrośnie.
Dodajemy mokre składniki do suchych i na niskich obrotach miksujemy do połączenia. Dodajemy jaja, ekstrakt i puree z dyni i mieszamy wszystko dalej na niskich obrotach aż masa będzie jednolita około 2-3 minut.
Miskę zakrywamy lnianą ściereczką lub folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Na drugi dzień wyjmujemy ciasto z lodówki, rozgrzewamy gofrownicę,smarujemy ją delikatnie olejem i smażymy gofry według zaleceń producenta.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/12/Pelnoziarniste-dyniowe-gofry-drozdzowe.html