ßßß
SKŁADNIKINa ciasto:700 g mąki pszennej70 g cukru1/2 łyżeczki soli21 g drożdży instant(lub drugie tyle świeżych)100 g masła400 ml mleka1 jajko
Na nadzienie:100 g masła100 g brązowego cukru2 czubate łyżeczki cynamonukilka kropelek aromatu waniliowegoDodatkowo 1 jajko do posmarowaniaPRZYGOTOWANIEPrzygotowujemy ciasto- mieszamy w misce mąkę, cukier, sól oraz drożdże.Masło roztapiamy i mieszamy z mlekiem i jajkiem. Wlewamy wszystko stopniowo do mąki i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i każdą część wyrabiamy (oprószamy ręce i ciasto mąką). Gdy będzie gładkie i elastyczne - robimy dwie kule, które przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy nadzienie - rozpuszczamy masło, łączymy z cukrem i cynamonem.Każdą część ciasta rozwałkowujemy cienko tworząc duży prostokąt, smarujemy połową nadzienia i zwijamy ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroimy ostrym nożem na 2 cm krążki.Wykładamy ślimaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (na jedną blachę max.12 sztuk, gdyż zwiększą swoją objętość). Pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 13 minut, aż będą złoto-brązowe. Tak samo pieczemy kolejne partie.Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) Smacznego!

źródło inspiracji