Wykonanie
Pyszne, pachnące
cynamonem i
wanilią drożdżowe bułeczki.Znane jako norweskie bułeczki lub bułeczki szwedzkie - ponoć pochodzą się ze Skandynawii. Skąd by jednak do nas nie przybyły, w naszym domu przyjęły się błyskawicznie i na pewno z nami pozostaną :)Przepis na około 40 bułeczek. Za pierwszym razem zrobiłam je z połowy proporcji, gdyż myślałam ,że to w zupełności wystarczy... Bardzo się pomyliłam ;)Teraz robię już całą partię i na drugi, czy trzeci dzień wrzucam na chwilę do mikrofalówki - są jak prosto wyjęte z pieca :)

SKŁADNIKINa ciasto:700 g
mąki pszennej70 g
cukru1/2 łyżeczki
soli21 g
drożdży instant(lub drugie tyle świeżych)100 g
masła400 ml
mleka1
jajko
Na nadzienie:100 g
masła100 g
brązowego cukru2 czubate łyżeczki
cynamonukilka kropelek
aromatu waniliowegoDodatkowo 1
jajko do posmarowaniaPRZYGOTOWANIEPrzygotowujemy ciasto- mieszamy w misce
mąkę,
cukier,
sól oraz
drożdże.
Masło roztapiamy i mieszamy z
mlekiem i
jajkiem. Wlewamy wszystko stopniowo do
mąki i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i każdą część wyrabiamy (oprószamy ręce i ciasto
mąką). Gdy będzie gładkie i elastyczne - robimy dwie kule, które przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy nadzienie - rozpuszczamy
masło, łączymy z
cukrem i
cynamonem.Każdą część ciasta rozwałkowujemy cienko tworząc duży prostokąt, smarujemy połową nadzienia i zwijamy ciasno w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Kroimy
ostrym nożem na 2 cm krążki.Wykładamy
ślimaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (na jedną blachę max.12 sztuk, gdyż zwiększą swoją objętość). Pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 13 minut, aż będą złoto-brązowe. Tak samo pieczemy kolejne partie.Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) Smacznego!



źródło inspiracji