Wykonanie
Urządzenie do wypieku
chleba sprawdziło się u nas w 100 %, pieczemy
chlebki,
chałki, ciasta słodkie, wyrabiamy ciasto na pizzę czy na bułeczki ;) pieczemy tez w tradycyjny sposób, ale maszyna ta ułatwia nam życie, bo zanim ciasto się wyrobi i urośnie, można zrobić np. obiadek, kolację, deser itp... Przepis chodził za mną jakiś czas, aż się za niego zabrałam, pomysłodawczynią jest Ewa z MojeTworyPrzetwory, przepis super bułeczki pyszne, na pewno je powtórzymy nie raz...

- 350 g
mąki pszennej- 150 g
mąki razowej- 1 łyżeczka
soli- 6 g
suszonych drożdży albo 20 g świeżych- 1
jajko- 1/4 l letniego
mleka- do pojemnika z maszyny wlać, dodać
jajko i
sól- wsypać
mąkę i
drożdże- ustawić program do wyrabiania
ciasta drożdżowego ( u mnie 8 )- 1,5 godziny- po tym czasie wyłożyć wyrośnięte ciasto na blat oprószony
mąką,- podzielić na małe kawałki, każdą część wyrobić i uformować kulkę, wyłożyć na blachę do wyrośnięcia na ok 30 min.- kamień do pizzy rozgrzać w temp. 200-220 st.- posmarować
oliwą lub
olejem- wyrośnięte bułeczki układać na kamieniu zachowując odstępy od siebie (
bułki przed włożeniem do pieca można naciąć na krzyż lub posypać
otrębami,
słonecznikiem,
pestkami dyni- wg uznania)- piec około 15- 20 min., wystudzić na kratce- uwaga - kamień jest bardzo gorącySmacznego.źródło: MojeTworyPrzetwory