Wykonanie
Wspaniałe ciasto, mokre ale jednocześnie delikatne, korzenne,
czekoladowe, lekko
kawowe - smak
kawy mało wyczuwalny ale wszystko zależy jakiej dodacie - moja nie była mocno wyczuwalna. Bardzo aromatyczne, słodkie jednak dla mnie ta
słodycz jest ok. Przepis Anny Olson z programu " Sugar "

Składniki :113 g gorzkiej lub półsłodkiej
czekolady ( użyłam 70% miazgi
kakaowej )2 łyżeczki
kawy granulowanej rozpuszczalnej1 szklanka
masła o temperaturze pokojowej1 i 2/3 szklanki
brązowego cukru ( u mnie demerara )2 duże
jaja1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego ( u mnie
rumowy )1 i 1/3 szklanki
mąki uniwersalnej ( użyłam tortowej )1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
przyprawy 5 smaków1/2 łyżeczki
soli1 filiżanka wrzącej
wodyCzekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli
wodnej, mieszamy z
kawą odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Do osobnej miski przesiewamy
mąkę,
sodę,
przyprawy,
sól.
Masło ucieramy z
cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po jednym
jajku i ekstrakt. Dodajemy
czekoladę, dokładnie miksujemy aż składniki się połączą.Do masy
maślanej dodajemy naprzemiennie
mąkę z wrzątkiem mieszając delikatnie ale dokładnie po każdym dodaniu. Ja posłużyłam się na tym etapie plastikową
łopatką. Można użyć łyżki ale mikser najlepiej odstawić. Kiedy składniki ładnie się połączą ( ciasto będzie leiste ) przelewamy masę do keksówki o wymiarach 13x23cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temp. 190°C przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. do 160°C i pieczemy kolejne 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. U mnie upiekło się przepisowo.Smacznego :)