Wykonanie
Kiedy zobaczyłam to ciasto w Brulionie z przepisami wiedziałam, że muszę je upiec. Akurat miałam dylemat i zastanawiałam się głęboko, co by tu przygotować, a wszystkie składniki - zupełnie przypadkiem - miałam w domu; decyzja zapadła błyskawicznie. I absolutnie jej nie żałuję! Ani nikt z moich gości, którzy
mieli okazję próbować tego cuda. Mimo sporej ilości
cukru i
białej czekolady nie jest mega słodkie, ale wspaniale karmelowe. Nawet K., który z reguły
słodyczom mówi stanowcze nie, jest wybredny jak nie wiem co i jak chcę go nakarmić, to muszę się niesamowicie gimnastykować, tym razem zjadł z przyjemnością. Naprawdę!Głównymi zaletami ciasta są jego wspaniały smak i aromat roznoszący się po domu w trakcie pieczenia. Dodatkowo jest dziecinnie wręcz proste, nie ma szansy, żeby się nie udało.I ten kolor... Dzięki ciemnemu cukrowi jest głęboko brązowy i bardzo apetyczny. Miękkie, lekko wilgotne, dobrze się przechowuje - świeże nawet następnego dnia. Bajka!Właściwie to nie wiem, co jeszcze napisać, bo cały czas jestem podekscytowana faktem, że coś tak prostego może zrobić furorę. Polecam - jest warte każdej minuty nad nim spędzonej.Ciasto karmelowe

Składniki:(tortownica o średnicy 22 cm)200 g
masła200 g
białej czekolady200 g ciemnego
brązowego cukru180 ml gorącej
wody1 łyżka złotego
syropu2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2
jajka300 g
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapolewa:50 ml
śmietany kremówki (38%)40 g
masła50 g ciemnego
brązowego cukru1/4 łyżeczki
soliW granku podgrzać połamaną
czekoladę, pokrojone w kawałki
masło,
wodę, ekstrakt,
cukier i złoty
syrop. Trzymać na małym ogniu, aż się wszystko rozpuści i dokładnie połączy. Masa powinna
mieć konsystencję płynnego, gęstego karmelu.Wystudzić.Do chłodnej masy wbić po kolei
jajka, dokładnie ucierając mikserem po każdym dodaniu.Następnie wsypać przesianą z proszkiem i
sodą mąkę, wymieszać łyżką na gładką masę.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę.Piec w 160 st. C. 50-70 minut, do suchego patyczka. Przestudzić.Polewa:W garnuszku umieścić
śmietanę masło,
cukier i
sól. Zagotować. Gotować przez około pięć minut, cały czas mieszając, aż polewa zgęstnieje.Przestudzoną polać ciasto.Smacznego!Hmm... Jest jeszcze coś, na co czekam z utęsknieniem - słońce! Pomijając fakt, że chciałabym wychodząc z domu nie wkładać na siebie dwóch swetrów i najcieplejszych skarpet, to bardzo, bardzo chcę
mieć możliwość robienia zdjęć przy naturalnym świetle. Bo teraz, choćbym nie wiem jak się starała, i tak wychodzą mocno takie sobie . Ale pewnie nie tylko ja mam z tym problem...