ßßß
Składniki:(tortownica o średnicy 22 cm)200 g masła200 g białej czekolady200 g ciemnego brązowego cukru180 ml gorącej wody1 łyżka złotego syropu2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 jajka300 g mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniapolewa:50 ml śmietany kremówki (38%)40 g masła50 g ciemnego brązowego cukru1/4 łyżeczki soliW granku podgrzać połamaną czekoladę, pokrojone w kawałki masło, wodę, ekstrakt, cukier i złoty syrop. Trzymać na małym ogniu, aż się wszystko rozpuści i dokładnie połączy. Masa powinna mieć konsystencję płynnego, gęstego karmelu.Wystudzić.Do chłodnej masy wbić po kolei jajka, dokładnie ucierając mikserem po każdym dodaniu.Następnie wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, wymieszać łyżką na gładką masę.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę.Piec w 160 st. C. 50-70 minut, do suchego patyczka. Przestudzić.Polewa:W garnuszku umieścić śmietanę masło, cukier i sól. Zagotować. Gotować przez około pięć minut, cały czas mieszając, aż polewa zgęstnieje.Przestudzoną polać ciasto.Smacznego!Hmm... Jest jeszcze coś, na co czekam z utęsknieniem - słońce! Pomijając fakt, że chciałabym wychodząc z domu nie wkładać na siebie dwóch swetrów i najcieplejszych skarpet, to bardzo, bardzo chcę mieć możliwość robienia zdjęć przy naturalnym świetle. Bo teraz, choćbym nie wiem jak się starała, i tak wychodzą mocno takie sobie . Ale pewnie nie tylko ja mam z tym problem...