Wykonanie
Wyborne te naleśniki jakże wyborne. Idealnie komponujące się smaki. Syte o i to jeszcze jak. Przepis z bloga Canuck cuisine .

Składniki na naleśniki : ( na 8-9 sztuk )2
jaja1/4 łyżeczki
soli1 i 1/2 szklanki
mleka1 i 1/2 szklanki
mąki uniwersalnej
olej do smażeniaWszystkie składniki mieszamy w misce. Masa powinna
mieć konsystencję kremówki. Rozgrzaną patelnię za pomocą pędzelka smarujemy
olejem. Smażymy naleśniki.Nadzienie :2 łyżki
masła + więcej do późniejszego smażenia8 średnich słodkich
jabłek obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i pociętych w niewielką kostkę3 łyżki
brązowego cukru1/4 łyżeczki
cynamonu ( spokojnie można dodać więcej, sypnęłam dobrą łyżeczkę)200 g
sera ricotta ( u mnie 250 g )W rondlu roztapiamy
masło. Dodajemy
jabłka,
cynamon i
cukier. Gotujemy na średnim ogniu 5 minut. Następnie przykrywamy garnek i gotujemy kolejne 3-4 minuty aż
jabłka będzie można przebić widelcem. Uwaga, żeby ich nie przesmażyć i żeby się nie rozpadły. Zdejmujmy z ognia. Jeśli z
jabłek wydobędzie się za dużo soku, odcedzamy je na durszlaku.
Jabłka mieszamy z
serem. Na każdym naleśniku na środku układamy około 1,5 łyżki nadzienia. Boki pionowe zakładamy ku środkowi i zwijamy jak krokieta zaczynając od poziomego
boku dolnego ku górze.Tak przygotowane naleśniki obsmażamy na
maśle aż ładnie się zrumienią.Smacznego :)