ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z ricottą i prażonymi jabłkami

Naleśniki z ricottą i prażonymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Wyborne te naleśniki jakże wyborne. Idealnie komponujące się smaki. Syte o i to jeszcze jak. Przepis z bloga Canuck cuisine .
Składniki na naleśniki : ( na 8-9 sztuk )
2 jaja
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy w misce. Masa powinna mieć konsystencję kremówki. Rozgrzaną patelnię za pomocą pędzelka smarujemy olejem. Smażymy naleśniki.
Nadzienie :
2 łyżki masła + więcej do późniejszego smażenia
8 średnich słodkich jabłek obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i pociętych w niewielką kostkę
3 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu ( spokojnie można dodać więcej, sypnęłam dobrą łyżeczkę)
200 g sera ricotta ( u mnie 250 g )
W rondlu roztapiamy masło. Dodajemy jabłka, cynamon i cukier. Gotujemy na średnim ogniu 5 minut. Następnie przykrywamy garnek i gotujemy kolejne 3-4 minuty aż jabłka będzie można przebić widelcem. Uwaga, żeby ich nie przesmażyć i żeby się nie rozpadły. Zdejmujmy z ognia. Jeśli z jabłek wydobędzie się za dużo soku, odcedzamy je na durszlaku.
Jabłka mieszamy z serem. Na każdym naleśniku na środku układamy około 1,5 łyżki nadzienia. Boki pionowe zakładamy ku środkowi i zwijamy jak krokieta zaczynając od poziomego boku dolnego ku górze.
Tak przygotowane naleśniki obsmażamy na maśle aż ładnie się zrumienią.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/10/Nalesniki-z-ricotta-i-prazonymi-jablkami.html