ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowo - migdałowe w kubku z mikrofali

Ciasto marchewkowo - migdałowe w kubku z mikrofali

nazwa

Wykonanie

To takie kryzysowe ciacho. Kryzysowe bo jeśli nie mamy pod ręką nic słodkiego a strasznie nam się chce...to jest świetna opcja zaspokojenia swojego pragnienia. Kilka chwil i gotowe. Żeby dodać mu lepszego smaczku fajnie było dorzucić więcej jednej z naszych ulubionych przypraw korzennych i podprażyć migdały. Przepis znaleziony T UTAJ .
Składniki : ( na kubek o pojemności ok 280 g )
6 łyżek mąki uniwersalnej (użyłam tortowej )
2 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczkisoli
1/8 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
6 łyżek maślanki
2 łyżki oleju roślinnego
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( użyłam domowego proszku waniliowego )
3 łyżki marchwi startej na drobnych oczkach
1 łyżka posiekanych migdałów ( proponuję je wcześniej uprażyć na patelni,ciasto zyska na smaku lub użyjcie innych orzechów )
1 łyżka posiekanych rodzynek ( pominęłam )
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, gałkę i cynamon. Dodajemy cukier, mieszamy.
W drugiej misce łączymy maślankę, olej, wanilię, marchew.
Suche składniki przesypujemy do mokrych i miksujemy tylko do połączenia. Dodajemy migdały, rodzynki. Mieszamy. Wstawiamy do mikrofali. Nastawiamy 3 minuty na największą moc. Wyciągamy,wbijamy patyczek, jeśli wychodzi suchy ciacho gotowe jeśli nie wstawiamy na kolejne 1/2 minuty. U mnie po 3 było gotowe.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/10/Ciasto-marchewkowo-migdalowe-w-kubku-z-mikrofali.html