ßßß Cookit - przepis na TORT MARCHEWKOWY Z SOLONYM KARMELEM

TORT MARCHEWKOWY Z SOLONYM KARMELEM

nazwa

Wykonanie

Bardzo mokre, korzenne ciasto marchewkowe wspaniale współgra z wyśmienitym, karmelowym kremem z ricotty. Do kremu zużyłam ostatni słoik niesamowitego
crème de caramel au beurre salé, przywiezionego z Bretanii, ale warto było!
Poza tym, solony karmel z łatwością możecie przyrządzić sami, przepis znajdziecie TUTAJ.
Już dzisiaj wiem, że tort marchewkowy podam na Boże Narodzenie, z jedną tylko zmianą - przygotuję krem z półtora porcji, gdyż moim zdaniem było go zdecydowanie za mało.
Bardzo polecam!
Składniki:
ciasto:
420 g startej marchewki
315 g mąki
150 g cukru
330 ml oleju
3 duże jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka solonego karmelu
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
250 g ricotty
120 g masła
5 łyżeczek solonego karmelu, gęstego
10 łyżeczek cukru
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i wykładamy papierem tortownice o śr. ok. 22 cm.
W misce mieszamy olej, jajka, cukier, wanilię oraz karmel. Ucieramy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. W drugiej misce mieszamy mąkę, cynamon, gałkę, proszek i sodę. 2 łyżki tej mieszanki mieszamy z marchewką.
Przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez 60 min. Studzimy i przekrawamy na 3 warstwy.
P rzygotowujemy krem. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miksujemy masło z cukrem. Dodajemy po jednej łyżeczce solonego karmelu. Gdy składniki się połączą dodajemy ricottę, miksujemy do połączenia. Przekładamy kremem ciasto i smarujemy wierzch. Podajemy schłodzone.
Smacznego!
(przepis na tort i karmel pochodzą z bloga Modern Taste)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/10/bardzo-mokre-korzenne-ciasto.html