Wykonanie

Bardzo mokre, korzenne ciasto
marchewkowe wspaniale współgra z wyśmienitym, karmelowym kremem z
ricotty. Do kremu zużyłam ostatni słoik niesamowitegocrème de caramel au beurre salé, przywiezionego z Bretanii, ale warto było!Poza tym, solony karmel z łatwością możecie przyrządzić sami, przepis znajdziecie TUTAJ.Już dzisiaj wiem, że tort
marchewkowy podam na Boże Narodzenie, z jedną tylko zmianą - przygotuję krem z półtora porcji, gdyż moim zdaniem było go zdecydowanie za mało.Bardzo polecam!Składniki:ciasto:420 g startej
marchewki315 g
mąki150 g
cukru330 ml
oleju3 duże
jajka1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 łyżka solonego karmelu2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniakrem:250 g
ricotty120 g
masła5 łyżeczek solonego karmelu, gęstego10 łyżeczek
cukruWykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i wykładamy papierem tortownice o śr. ok. 22 cm.W misce mieszamy
olej,
jajka,
cukier,
wanilię oraz karmel. Ucieramy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. W drugiej misce mieszamy
mąkę,
cynamon, gałkę, proszek i
sodę. 2 łyżki tej mieszanki mieszamy z
marchewką.Przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Dodajemy
marchewkę i mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez 60 min. Studzimy i przekrawamy na 3 warstwy.P rzygotowujemy krem. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miksujemy
masło z
cukrem. Dodajemy po jednej łyżeczce solonego karmelu. Gdy składniki się połączą dodajemy
ricottę, miksujemy do połączenia. Przekładamy kremem ciasto i smarujemy wierzch. Podajemy schłodzone.Smacznego!

(przepis na tort i karmel pochodzą z bloga Modern Taste)