Wykonanie
Cudownie mięciutkie, mocno
kakaowo -
czekoladowe, puszyste. Idealne na stół Świąteczny. Przepis z bloga
Pieczarka Mysia :)

Składniki : ( mi wyszło 12 dużych a robiłam w silikonowych foremkach, myślę, że w mniejszych typu foremka wyjdzie ich o wiele więcej )1 i 2/3 szklanki
mąki1/2 szklanki ciemnego
kakaoszczypta
soli1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody2/3 szklanki
cukru2 łyżki zimnego
masła1/2 średniego
jabłka2
jaja1/2 łyżeczki
aromatu śmietankowego3/4 - 4/5 szklanki
mleka ( więcej
mleka dodajemy jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste )50 g
białej czekolady lub
groszków czekoladowych50 g ciemnej
czekolady lub
groszków czekoladowychMąkę z
kakao przesiewamy. Dodajemy proszek,
sodę,
sól,
cukier. Mieszamy. Dokładamy zimne
masło, całość rozcieramy w dłoniach tak aby powstała bardzo drobna kruszonka.
Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i drobno siekamy ( ja swoje starłam na tarce o grubych oczkach ).
Czekoladę białą i ciemną kroimy na mniejsze kawałki, odkładamy na bok.W drugiej misce mieszamy
jaja,
aromat śmietankowy,
jabłko,
mleko.Do suchych składników dodajemy mokre. Mieszamy tylko do połączenia się całości. Masę wykładamy do foremek do 2/3 wysokości, nawet można nieco mniej bo rosną wysoko. Ja chciałam zrobić większe muffinki i napakowałam ciasta, które mi po części wypłynęło. Ale muffinki i tak wyszły przepyszne :) Wierzch każdej posypujemy pociętą białą i ciemną
czekoladą.Pieczemy w temp. 180°C przez 20-25 minut do tzw, suchego patyczkaSmacznego :)