Wykonanie
W końcu
dorwałam rabarbar. Tak naprawdę jakoś specjalnie za nim nie przepadam w formie surowej ale wypieków i kompotu nie umiem sobie odmówić. Tu nabiera inny charakter.Pierwszy mój wybór wypieku
rabarbarowego padł na to ciacho. Delikatne, puszyste, nie za słodkie. Takie babcine ciacho - smak dzieciństwa :) Gorąco polecam. Przepis z bloga Dziś mam ochotę na...
Składniki :200 g miękkiego
masła ( Milena pisze, nie
margaryny. Ja jednak przyznaję się bez bicia, że użyłam
margaryny bo nie miałam nic innego pod ręką. Placek wyszedł super może mniej
maślany niż powinien być )4
jaja160 g
cukru200 g
makiszczypta
soliopakowanie budyniu
śmietankowego bez
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniarabarbar ( około 3 dużych łodyg )
Rabarbar obieramy, kroimy na niewielkie kawałki.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
budyń łączymy razem ( ja wszystko przesiałam ).
Masło ucieramy z
cukrem na gładką masę. Kolejno cały czas ucierając dodajemy po jednym
jajku. Następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z resztą składników i mieszamy aż masa będzie gładka i jednolita.Ciasto wykładamy do formy u Mileny około 20x30 cm u mnie 15x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. na wierzchu układamy
rabarbar. Pieczemy w temp. 175°C przez 45 minut. Ja piekłam równą godzinę ( ze względu na to ze miałam mniejszą formę ).Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)