Wykonanie
Proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie suche ani nie mokre ale w sam raz, ciasto bardziej zbite niż puszyste ale bardzo, bardzo smaczne i coś co kocham to wspaniały smak i aromat mojej kochanej
przyprawy korzennej kardamonu. Myślę, ze
lukier pasuje tu świetnie, jednak jeśli za nim nie przepadacie można pominąc. Przepis Rachel Allen z programu " Ulubione potrawy Rachel ".

Składniki : ( na 12 sztuk )1
jajo200 g
śmietany ( u mnie 18 % )175 g
cukru ( można dac nieco mniej )225 g
mąki1/2 płaskiej łyżeczki
sodyszczypta
solipłaska łyżeczka
kardamonu w proszku ( jeśli macie w ziarnach rozbijcie w moździerzu )Z 200 g
śmietany odkładamy jedną łyżkę.
Sodę przesiewamy. Ja dodatkowo
mąkę też przesiałam.
Jajko rozmącamy widelcem. Wszystkie składniki mieszamy razem aż do połączenia. Ja to robiłam za pomocą drewnianej
łopatki.Gotowe ciasto przekładamy do 1/2 połowy wysokości foremek. Pieczemy 15-18 minut w średnio nagrzanym piekarniku. U mnie w 180°C do tzw. suchego patyczka ok 20-25 minut się piekły.
Lukier :125 g
cukru pudru ( u mnie nieco mniej ) mieszamy z wcześniej odłożoną łyżką
śmietany. Jeśli
lukier będzie za suchy można dodac odrobinę
wody. Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej pasty.Po upieczeniu i ostygnięciu muffinek smarujemy lukrem wierzch. Ja dodatkowo posypałam
makiem.Smacznego :)