Wykonanie
Iście niebiańska uczta. Tak jak zapewniała Nigella smakuje jak pączek a ile mniej czasu zajmuje przygotowanie. Jestem zachwycona tym tostem, nie mogłam się najeść i mimo, że umaczany w cukrze zjadłam 2 porcje. Może gdybym miała więcej czasu to wcisłabym trzy ;) Każdy powinien spróbować go zrobić choć raz. Ale uwaga uzależnia :) Przepis Nigella Ekspresowo.
Składniki :kromka pszennego czerstwego
chleba1
jajko2 łyżki
mleka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegołyżka niesolonego
masła + odrobina
oleju roślinnego25 g
cukruJajko rozmącamy wraz z
mlekiem i ekstraktem.
Chleb przekrawamy na pół, tak aby powstały 2 trójkąty ( jeśli mamy
chleb o innym kształcie po prostu kroimy go na pół ), zamaczamy z obu stron w
masie jajeczno -
mlecznej ( aż w całości wsiąknie ) z obu stron. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła wraz z odrobiną
oleju roślinnego ( wtedy
chleb nie przypali się ). Patelnia nie może być bardzo mocno rozgrzana, bo wtedy wierzch się przypali a w środku będzie surowy. Dlatego zalecany jest średni palnik.
Chleb smażymy z obydwu stron na złoto, zaraz po zdjęciu z patelni maczamy z obydwu stron w cukrze ( nie powinniśmy pomijać tego kroku jeśli chcemy uzyskać iście błogi smak ).
Dżem truskawkowy :Możemy zajadać tosty z kupnym
dżemem tak jak to ja zrobiłam lub możemy zrobić go sami wg przepisu Nigelli.około 150 g
truskawek3 łyzki
cukru pudrusok z 1/3
cytrynyWszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką masę. Polewamy tosty.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Karnawałowo mi 2011, Tylko ze spiżarni, ekspresowow kuchni.