Wykonanie
Cudownie pyszne ciasto, mokre, nie za słodkie, lekkie z elektryzującą wonią i smakiem
pomarańczy. Łatwe w przygotowaniu. A ile przyjemności podczas konsumpcji. Gorąco polecam :) Przepis Nigelli Lawson z książki " Kuchnia. Przepisy z
serca domu ".Osoby, które lubią oglądać Nigellę ( a ja na pierwszym miejscu :) ) będą miały już od 6 marca ( niedziela, premiera ) oglądać najnowsze odcinki pod tytułem " Kuchnia " w tvn style :)

Składniki :150 g miękkiego niesolonego
masłaodrobina bezwonnego
oleju do natłuszczenia łyżki do nabierania
syropu melasowego ( golden
syrup )2 łyżki jasnego
syropu melasowego ( golden
syrup )175 g
cukru trzcinowego muscovado150 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej25 g dobrej jakości
kakao w proszku przesianego2
jajkaskórka otarta z 2
pomarańczysok z 1
pomarańcza ( nie napisane jakiej wielkości
pomarancza, ja użyłam soku z dosć sporej )
Masło ucieramy z golden
syrup ( jeśli natłuścimy łyżkę
olejem za pomocą papieru golden
syrup nie przyklei się do łyżki ) i
cukrem na gładki krem ( kryształki
cukru będą wyczuwalne ). W osobnej misce mieszamy
mąkę, z
sodą i
kakao (
mąkę przesiałam ). Do masy
maślanej dosypujemy łyżkę suchych składnków, po czym dodajemy jedno
jajko, następnie znowu suche składniki,
jajko. W kolejności dodajemy resztę suchych składników,
skórkę pomarańczową i partiami sok z
pomarańcza. W tym etapie cisto może się zciąć ale nie należy się tym przejmować. Masę przekładamy do formy ( keksówka dł. około 20 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. I ewentualnie piec 5 minut dłużej. Patyczek nie będzie do końca suchy po wyjęciu, bo ciasto ma być odrobinę lepkie.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji :
Czekoladowy weekend