Wykonanie
Składnikidomowy zakwas1 kg
żeberek0 , 5 kg kości karkowych0,3 kg
kiełbasy wiejskiej4 białe surowe
kiełbaski6 ząbków
czosnku3
ziela angielskie3
liście laurowekorzeń
chrzanusól,
pieprz7 ugotowanych na twardo jajSposób przygotowaniaDwa tygodnie wcześniej przygotować zakwas: Do litrowego słoika wsypać 4-5 łyżek
mąki żytniej, dodać 4 ząbki
czosnku (przekrojone na pół) oraz kromkę
chleba, zalać do pełna
wodą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach, kiedy zakwas będzie klarowny, zdjąć z wierzchu rozmoknięty
chleb, zlać zakwas do innego słoika i wstawić do lodówki, a do tego co zostało po zakwasie ponownie dodać
mąkę,
czosnek,
chleb i
wodę. Ja przygotowałam ok. 1,5 litra zakwasu.
Żeberka i kości pokroić na mniejsze kawałki, dodać do tego
kiełbasę wiejską i białą, zalać
woda i zagotować. Zebrać szumowiny, posolić, dodać 4 ząbki
czosnku,
ziele angielskie i
liść laurowy oraz kawałek korzenia
chrzanu pokrojony na małe kawałki. Gotować aż
mięso zmięknie, ok. 2 godziny. Kiedy
mięso będzie miękkie, wyjąc je na talerz, a do
wywaru wlać zakwas i wcisnąć 2 ząbki
czosnku. Gotować jeszcze ok. pół godziny.Do przygotowanych talerzy wkroić ugotowane wcześniej
jajka, po kromce
chleba, oraz ugotowaną w barszczu
kiełbasę, dodać również obrane z kości
mięso i starty na tarce o grubym oczku korzeń
chrzanu. To wszystko zalać gorącym barszczem. Smacznego :)Łączna liczba wyświetleńDarmowy Hosting CBA.PL