Wykonanie
Najlepsze do galarety są wieprzowe nóżki, ale ja dziś proponuję wam wypróbować galaretę z
kaczki, smakuje równie świetnie jak tradycyjne "zimne nóżki", a moja propozycja podania w sylikonowych foremkach po mufinach spodoba się na pewno niejednej osobie.SKŁADNIKI:1/2
kaczki1
korzeń pietruszki2
marchewkikawałek
selera2 ząbki
czosnkunatka zielonej
pietruszki2
listki laurowe3
ziela angielskiesól i
pieprz do smaku6 płaskich łyżeczek
żelatyny na 1 litr uzyskanego
bulionuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso z kaczki myjemy i władamy do garnka, zalewamy
wodą. Doprowadzamy do zagotowania i zbieramy szumowiny. Do całości dodajemy umyte i obrane warzywa (
marchew,
korzeń pietruszki,
seler,
cebulę), dodajemy także
ziele angielskie,
listek laurowy, ząbek
czosnku, solimy i
pieprzymy. Wszystko gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu do miękkości
mięsa. W razie wygotowania się
wywaru uzupełniamy
wodą. Pod koniec gotowania próbujemy
bulion, w razie potrzeby doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
sosem sojowym.
Mięso oraz warzywa wyciągamy z garnka, a pozostały
bulion przecedzamy przez sitko.
Mięso kroimy bądź drzemy na małe kawałki. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki (np w kostkę lub w krążki).
Żelatynę zalewamy zimną
wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy
żelatynę do
bulionu i podgrzewamy go stale mieszając. W foremkach układamy warzywa,
natkę pietruszki i
mięso, całość zalewamy rosołem z
żelatyną, odstawiamy do stężenia.SMACZNEGO