Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Smalec domowy, ... na tłusty ...
Kiełbasa gospodorza Arkadiusza »Chrusty, czyli
faworki
Zrobione dzisiaj przez moją mamę.Składniki:- 300g
mąki- 50g
masła- 5
żółtek- kieliszek
alkoholu- 2 łyżki kwaśnej
smietany- łyżka
cukru waniliowego- szczypta
soli-
olej lub
smalec-
cukier puder do posypania
Żółtka ucieramy z
cukrem waniliowym, dodajemy
alkohol, następnie
śmietanę,
mąkę,
masło i
sól. Wyrabiamy ciasto, a następnie oklepujemy drewnianą łyżką lub wałkiem.Dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na jak najcieńsze plastry. Wycinamy paski, a w nich nacinamy otwory, przez które wywijamy chrusty.Rozgrzewamy
olej lub
smalec i pieczemy chrusty w głębokim
oleju. Można użyć do tego frytkownicy.Po uzyskaniu złotego koloru wyjmujemy, kładziemy na papierowe ręczniki, a po ostygnięciu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego.czwartek, 12 lutego 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter