Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa jałowcowa w ...Stynki jeziorowe w cieście »
"Zapachy w kuchni i smak jak u Babci i Dziadka za starych pięknych czasów"CIASTO:60 dag
mąki pszennej chlebowej typ 650ok. 3/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru3
jajka4 dag świeżych
drożdży12 dag
masła1/2 łyżeczki
soliop. 16 g
cukru wanilinowegoniewielka ilość
jajka do posmarowania kratkiMASA SEROWA:50 dag
białego sera trzykrotnie mielonego (w batonie)1/2 szklanki
cukru12 dag
masła3
jajkaskórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej
cytrynymała łyżeczka
olejku pomarańczowego2 łyżki
mąki pszennej2 garście drobnych
rodzynekCIASTO:
Mąkę przesiałem do miski. W dużym kubku roztarłem
drożdże z odebraną od całości łyżeczką
cukru, odebranymi dwoma łyżkami
mąki i letnim
mlekiem. Przykryłem ściereczką i odstawiłem do wyrośnięcia.
Masło stopiłem i odstawiłem do wystudzenia. Do dwóch miseczek rozdzieliłem
żółtka od
białek.
Żółtka utarłem z pozostałym
cukrem,
cukrem wanilinowym i
solą.
Białka ubiłem na sztywną pianę. Do przesianej
mąki dodałem utarte
żółtka, ubite
białka i wyrośnięte
drożdże. Najpierw łyżką, a następnie ręką dokładnie wyrobiłem. Stopione
masło dodałem do ciasta i dalej wyrabiałem aż do wchłonięcia MASA SEROWA: Oddzieliłem
białka od
żółtek. Miękkie
masło utarłem z
cukrem,
żółtkami,
skórką cytrynową i
olejkiem pomarańczowym. Porcjami dodałem
ser, a następnie
mąkę i suche
rodzynki.
Białka ubiłem na sztywną pianę, wymieszałem łyżką z masą
serową. NASTĘPNIE: Blachę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłem papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przebiłem i krótko przerobiłem. Odkroiłam ok. 2/3 i rozwałkowałem na placek wielkości dna foremki. Ciasto ułożyłem w formie lekko podciągając do góry brzegi. Na ciasto wyłożyłem masę
serową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowałem, pokroiłem w paseczki szerokości ok. 15 mm i ułożyłem je w kratkę na
masie serowej. Blaszkę nakryłem ściereczką i odstawiłem do ostatniego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni z termo obiegiem. Kratkę na wyrośniętym cieście posmarowałem niewielką ilością rozbełtanego
jajka i wstawiłem blaszkę do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zmniejszyłem temperaturę do 150 stopni. Łączny czas pieczenia wyniósł około 50 minut. Ciasto wystudziłem w formie.
piątek, 30 stycznia 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter