Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa Górala wg. ArkaSzyneczka z
indyka wg. ... »
Golonka z
szynkowara według Adama
SKŁADNIKI:-
golonka tylnia dużaSkładniki do peklowania:-
sól kamienna 2 łyżeczki + peklosól 1 łyżeczka-
czosnek granulowany 1 łyżeczka-
pieprz naturalny czarny 10 ziarenek-
ziele angielskie 3 ziarna-
jałowiec 2 ziarna-
kolendra 1/2 łyżeczki- gorczyca1/2 łyżeczki- rozmaryn1/2 łyżeczki-
liść laurowy 2 szt.-
kardamon 1 pestka-
żelatyna jedna łyżeczka
Golonkę oddzielamy od kości, skórę oddzielamy od pozostałego
mięska i kroimy na 3 duże kawałki pozostałe
mięsko kroimy na kawałki wielkości 2 cm. Składniki do peklowania rozetrzeć dość grubo w moździerzu następnie doprawiamy skórę i
mięsko wkładamy do miski przykrywamy folią wkładamy do lodówki i pozostawiamy na 24 godziny. po upływie tego czasy wyjmujemy z lodówki mieszamy posypujemy jedną łyżeczką
żelatyny. Do woreczka foliowego wkładamy najpierw skórki po jednej z każdej strony w środek nakładamy pozostałe
mięsko, zawijamy woreczek wkładamy do
szynkowara dociskamy sprężynom i wkładamy na kolejne 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wstawiamy
szynkowar do garnka z
wodą podgrzaną do 80 stopni i utrzymując taką temperaturę parzymy znajdującą się w szynkowarze
golonkę przez 2 godziny (to bardzo ważne żeby temperatura była stała, zbyt wysoka spowoduje, że
mięso będzie twarde). Następnie wyjmujemy
szynkowar z
wody i odstawiamy do wystygnięcia (NIE oblewamy go zimną
wodą). Trwa to kilka godzin (ja przeznaczam na to studzenie całą noc), po czym wstawiamy całość do lodówki (na kilka godzin). I gotowe...Podziękowania kol. Adamowi za przesłanie przepisuniedziela, 09 listopada 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter