Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Wędzarnia Grzegorza
Kiszka pasztetowa »Gofry z żeliwnej gofrownicy - jeszcze można takie kupić

Gofry pieczone na wsi na płycie kaflowej i jak to na wsi nikt nie
bawi się w mierzenie i ważenie, więc przepis „na oko”, ale zawsze wychodzi. Oczywiście po pierwszych próbach powinno się go dostosować pod gusty i upodobania konsumentówSkładniki:- 5 jaj,- ok. 0,75 szk.
cukru- ok. 1 kg
mąki,- ok. 1 l
mleka,- 1
cukier waniliowy,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- ok. 0,5 szklanki
oleju rzepakowegoSposób przygotowania:
Jaja ubić ze szczyptą
soli,
cukrem waniliowym i
cukrem. Następnie dodawać stopniowo przesianą
mąkę i proszek dopieczenia oraz dolewać
mleko. Na końcu dodać
olej. Konsystencję ciasta należy regulować zależnie od potrzeb
mlekiem lub
mąką. Ciasto powinno
mieć konsystencję
śmietany, ale takiej lejącej a nie homogenizowanej. Gofrownicę dokładnie nasmarować tłuszczem (najlepiej sprawdza się
słonina) i rozgrzać odpowiednio (tzn.: nie może być za mocno nagrzana bo ciasto spali się zanim się upiecze).

Nagrzaną wypełnić
ciastem, tzn.: wleć tyle żeby wypełnić otwory.

Następnie ważna rzecz to wyczucie ile czasu musi się piec na każdej stronie, aby były równo upieczone i nie spalone z jednej strony.



Polecam, jeśli ktoś ma warunki.środa, 04 czerwca 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter