ßßß Cookit - przepis na Ser a'la oscypek

Ser a'la oscypek

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Lunchmeat
Tuszonka słoikowa »
- mleko prosto od krowy 20l nieodtłuszczone,
- akcesoria do produkcji,
- podgrzanie mleka do temp. 37stopni,
- rozrobienie podpuszczki (płynnej) w wodzie (5 kropli podpuszczki na 1 litr mleka),
- rozprowadzenie odmierzonej ilości podpuszczki w mleku o temp. 37 stopni,
- rozcinanie skrzepu po ok 1h od momentu dodania podpuszczki,
- podgrzanie rozciętego skrzepu do temp. 42-45 stopni, do momentu, aż zacznie się kleić
- odcedzenie skrzepu,
- formowanie ręcznie kul,
- odciśnięcie serowych kul, czyli wyciskamy, wyciskamy,............................ i wyciskamy,
- zamykanie kul w foremce (oscypiarce namoczonej w serwatce),
- formowanie serków (ugniatanie) w foremce,
- ciepły oscypek trafia na chwilę (ok. 1-2min) do zimnej wody (ok. 5stopni) razem z oscypiarką,
- uformowany oscypek
- następnie oscypki wkładamy do solanki na 24h, solanka powinna być taka aby serki w niej zaczynały pływać,
- kolejna faza to konsumpcja serków białych lub wędzenie jak kto woli (w temp do 30 stopni bo popłyną),
- serki można również formować dowolnie w siatkach wędliniarskich i w nich wędzić
Smacznego
środa, 04 listopada 2009, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2009/11/Serki-a.html