ßßß Cookit - przepis na Szynka ala serrano

Szynka ala serrano

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kindziuk w pęcherzu
Pączki wg. Abratka 65279 »
Dostałem przepis na szynkę serrano robioną na wsi hiszpańskiej od szwagierki, która tam mieszka. WIELKI dzięki Aga.
Zobaczymy co z tego będzie. To jest wyzwanie nie lada. Okres produkcji to ok 10-18 miesięcy w zależności od wagi.
Niestety u nas klimat nie ten i świnka inna. Dlatego wyrób będzie serrano podobny ;-)
08 . 02.2011
Szynka została wycięta z tylnej ćwiartki.
Należy pozbawić ją skóry od strony zewnętrznej. Natrzeć solą i powiesić w chłodnym ( ok 2-5stopni) miejscu, aby trochę ociekła z wody.
Moja noga z szynką ważyła 6,5kg.
1. SOLANKA
Cala nogę trzeba pokryć sola i musi leżeć w soli tyle dni ile waży noga i w wilgotności najlepiej 90%. Najlepiej w lodówkach miedzy +1 do +5 stopni. I w ten sposób sie przygotowuje do suszenia.
Po tych dniach należy ja umyć zwykłą woda, żeby zeszła sol.
2.OSADZANIE(PRZYGOTOWANIE)
Po tym czasie dalej musi być w lodowce tak miedzy +3 i +6 stopni - tak miedzy miesiącem , a dwoma(czas zależy od wagi). Czasami trzeba ja odwracać, żeby nie była słona z jednego boku i najważniejsze żeby miała tłuszcz na wierzchu (słoninę).
3.SUSZENIE I DOJRZEWANIE
Następnie 6 lub 9 miesięcy musi sie suszyć (powieszona za kopyto) w warunkach naturalnych (przy otwartych oknach itp.) i w pomieszczeniach miedzy +15 i +30 stopni.
4.OSTATNIE DOJRZEWANIE (TAK ZWANE STARZENIE)
Po tym czasie przechodzi do pomieszczenia, gdzie temperatura musi być od +15 do +20 stop. i wilgotność miedzy 60 i 80% i tam sie trzyma następne 6, aż do 18 miesięcy!
Tak mi napisała: „No zobaczymy, trochę ciężkie warunki ale powodzenia!
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dzięki Aga za przepis.
Link do oryginału
31 . 01.2012
No i niestety po drodze pleśń się wdała od strony stawu biodrowego. Odcięto słuszny kawałek, a resztę po porcjowałem i dalej dojrzewanie prowadzono w w kawałkach w lodówce. Porcje zostały zabezpieczone smalcem.
Takie coś z tego wyszło. Smak wyborny. Dzieci bardzo to lubią. Tylko przed użyciem trzeba zdrapać warstwę smalcu.
Wyroby tego typu są trudne do wykonania, ale nie nie możliwe.
Smacznego
beiot
wtorek, 31 stycznia 2012, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/01/Szynka-a.html