Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Kindziuk w pęcherzuPączki wg. Abratka 65279 »Dostałem przepis na
szynkę serrano robioną na wsi hiszpańskiej od szwagierki, która tam mieszka. WIELKI dzięki Aga.Zobaczymy co z tego będzie. To jest wyzwanie nie lada. Okres produkcji to ok 10-18 miesięcy w zależności od wagi.Niestety u nas klimat nie ten i świnka inna. Dlatego wyrób będzie serrano podobny ;-)08 . 02.2011
Szynka została wycięta z tylnej ćwiartki.Należy pozbawić ją skóry od strony zewnętrznej. Natrzeć
solą i powiesić w chłodnym ( ok 2-5stopni) miejscu, aby trochę ociekła z
wody.

Moja noga z
szynką ważyła 6,5kg.1. SOLANKACala nogę trzeba pokryć
sola i musi leżeć w
soli tyle dni ile waży noga i w wilgotności najlepiej 90%. Najlepiej w lodówkach
miedzy +1 do +5 stopni. I w ten sposób sie przygotowuje do suszenia.

Po tych dniach należy ja umyć zwykłą
woda, żeby zeszła sol.

2.OSADZANIE(PRZYGOTOWANIE)Po tym czasie dalej musi być w lodowce tak
miedzy +3 i +6 stopni - tak
miedzy miesiącem , a dwoma(czas zależy od wagi). Czasami trzeba ja odwracać, żeby nie była słona z jednego
boku i najważniejsze żeby miała tłuszcz na wierzchu (
słoninę).

3.SUSZENIE I DOJRZEWANIENastępnie 6 lub 9 miesięcy musi sie suszyć (powieszona za kopyto) w warunkach naturalnych (przy otwartych oknach itp.) i w pomieszczeniach
miedzy +15 i +30 stopni.4.OSTATNIE DOJRZEWANIE (TAK ZWANE STARZENIE)Po tym czasie przechodzi do pomieszczenia, gdzie temperatura musi być od +15 do +20 stop. i wilgotność
miedzy 60 i 80% i tam sie trzyma następne 6, aż do 18 miesięcy!Tak mi napisała: „No zobaczymy, trochę ciężkie warunki ale powodzenia!Zobaczymy co z tego wyjdzie.Dzięki Aga za przepis.Link do oryginału31 . 01.2012No i niestety po drodze pleśń się wdała od strony stawu biodrowego. Odcięto słuszny kawałek, a resztę po porcjowałem i dalej dojrzewanie prowadzono w w kawałkach w lodówce. Porcje zostały zabezpieczone
smalcem.Takie coś z tego wyszło. Smak wyborny. Dzieci bardzo to lubią. Tylko przed użyciem trzeba zdrapać warstwę
smalcu.Wyroby tego typu są trudne do wykonania, ale nie nie możliwe.

Smacznegobeiotwtorek, 31 stycznia 2012, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter