ßßß Cookit - przepis na KIEŁBASA PRADZIADA

KIEŁBASA PRADZIADA

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Wędzarnia Marka
Salceson domowy »
KIEŁBASA PRADZIADA - 1896r
Zrobiona w oparciu o kolejny przepis kolegi Szczepana. Przepis pochodzi z 1896 r.
Składniki
- mięso wieprzowe kl. I z szynek i łopatki 3kg
- mięso wieprzowe kl. II 1kg
- mięso wieprzowe ścięgniste z golonek kl. III 1kg
- sól morska 18g/kg
- pieprz 1,5g/kg
- czosnek świeży 3 g/kg
- cukier 2 g/kg
- majeranek 3g/ kg
- gałka muszkatołowa 0,2g/ kg
- jelita wieprzowe 26-28 mm
Mięsa nie peklujemy. Używamy tylko samej soli!
Mięso kl. I oraz kl. II rozdrobnić na sitku 8mm.
Mięsko kl. III rozdrobnić na sitku 3mm 2-3razy lub jeśli ktoś ma malakser to malaksować, czyli zrobić z niego klej. Do kleju dodajemy przyprawy i trochę wody ok. 50-100ml. Następnie mieszamy mięso kl. I i II oraz dodajemy powstały klej z mięsa kl. III. Odstawiamy wymieszaną masę w chłodne miejsce na ok. 2h.
Napełniamy jelita. Formujemy w odcinki jakie kto lubi lub tylko odwijamy na kije wędzarnicze. Wieszamy kiełbasę na ok. 2h celem osadzenia.
Wędzimy ciepłym dymem ok. 40-50 stopni do uzyskania jasno brązowego koloru.
Parzymy w wodzie o temp. Ok. 75 stopni ok. 20min, tj. do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni.
Schładzamy i wędzimy powtórnie dymem o temp do 50 stopni, przez kilka godzin. Ja wędziłem ok. 15-20 min po zakończeniu parzenia i odparowaniu.
Proszę zwrócić uwagę na kolor kiełbaski, która jest na przekroju różowa, a jest zrobiona na samej soli. To efekt działania dymu wędzarniczego.
Czuj dym
czwartek, 27 lutego 2014, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/02/KIELBASA-PRADZIADA-1896r.html