Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Wędzarnia
MarkaSalceson domowy »
KIEŁBASA PRADZIADA - 1896r

Zrobiona w oparciu o kolejny przepis kolegi Szczepana. Przepis pochodzi z 1896 r.Składniki-
mięso wieprzowe kl. I z
szynek i
łopatki 3kg-
mięso wieprzowe kl. II 1kg-
mięso wieprzowe ścięgniste z
golonek kl. III 1kg-
sól morska 18g/kg-
pieprz 1,5g/kg-
czosnek świeży 3 g/kg-
cukier 2 g/kg-
majeranek 3g/ kg-
gałka muszkatołowa 0,2g/ kg- jelita wieprzowe 26-28 mm
Mięsa nie peklujemy. Używamy tylko samej
soli!
Mięso kl. I oraz kl. II rozdrobnić na sitku 8mm.
Mięsko kl. III rozdrobnić na sitku 3mm 2-3razy lub jeśli ktoś ma malakser to malaksować, czyli zrobić z niego klej. Do kleju dodajemy
przyprawy i trochę
wody ok. 50-100ml. Następnie mieszamy
mięso kl. I i II oraz dodajemy powstały klej z
mięsa kl. III. Odstawiamy wymieszaną masę w chłodne miejsce na ok. 2h.Napełniamy jelita. Formujemy w odcinki jakie kto lubi lub tylko odwijamy na kije wędzarnicze. Wieszamy
kiełbasę na ok. 2h celem osadzenia.Wędzimy ciepłym
dymem ok. 40-50 stopni do uzyskania jasno brązowego koloru.

Parzymy w wodzie o temp. Ok. 75 stopni ok. 20min, tj. do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni.Schładzamy i wędzimy powtórnie
dymem o temp do 50 stopni, przez kilka godzin. Ja wędziłem ok. 15-20 min po zakończeniu parzenia i odparowaniu.Proszę zwrócić uwagę na kolor
kiełbaski, która jest na przekroju różowa, a jest zrobiona na samej
soli. To efekt działania
dymu wędzarniczego.Czuj dymczwartek, 27 lutego 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter