ßßß
Zrobiona w oparciu o kolejny przepis kolegi Szczepana. Przepis pochodzi z 1896 r.Składniki- mięso wieprzowe kl. I z szynek i łopatki 3kg- mięso wieprzowe kl. II 1kg- mięso wieprzowe ścięgniste z golonek kl. III 1kg- sól morska 18g/kg- pieprz 1,5g/kg- czosnek świeży 3 g/kg- cukier 2 g/kg- majeranek 3g/ kg- gałka muszkatołowa 0,2g/ kg- jelita wieprzowe 26-28 mmMięsa nie peklujemy. Używamy tylko samej soli!Mięso kl. I oraz kl. II rozdrobnić na sitku 8mm.
Mięsko kl. III rozdrobnić na sitku 3mm 2-3razy lub jeśli ktoś ma malakser to malaksować, czyli zrobić z niego klej. Do kleju dodajemy przyprawy i trochę wody ok. 50-100ml. Następnie mieszamy mięso kl. I i II oraz dodajemy powstały klej z mięsa kl. III. Odstawiamy wymieszaną masę w chłodne miejsce na ok. 2h.Napełniamy jelita. Formujemy w odcinki jakie kto lubi lub tylko odwijamy na kije wędzarnicze. Wieszamy kiełbasę na ok. 2h celem osadzenia.Wędzimy ciepłym dymem ok. 40-50 stopni do uzyskania jasno brązowego koloru.
Parzymy w wodzie o temp. Ok. 75 stopni ok. 20min, tj. do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni.Schładzamy i wędzimy powtórnie dymem o temp do 50 stopni, przez kilka godzin. Ja wędziłem ok. 15-20 min po zakończeniu parzenia i odparowaniu.Proszę zwrócić uwagę na kolor kiełbaski, która jest na przekroju różowa, a jest zrobiona na samej soli. To efekt działania dymu wędzarniczego.Czuj dymczwartek, 27 lutego 2014, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter