Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa z
baraninyBabeczki
bananowe »
Kiełbasa podwędzana z dzika
Składniki:-
mięso kl. I z dzika (z
szynek) 2kg-
mięso kl. II z dzika (
boczek i ścinki) 3kg- peklosól 18g/kg-
pieprz 1,5g/kg-
jałowiec 0,5g/kg-
gorczyca 1-2g/kg-
czosnek wg. upodobań- jelita wieprzowe 28mm
Mięsa pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48-72h. Następnie
mięso kl. I i II rozdrobnić na sitku 12-13mm.Wymieszać razem oba rodzaje
mięsa do uzyskania kleistości. Dodać
przyprawy w trakcie mieszania. Napełnić ściśle kiełbaśnice. Podzielić w parki o długości ok 30cm.Osadzać ok. przez noc lub ok. 12h w temp. poniżej 10 stopni.Pierwszego dnia wędzić zimnym
dymem do uzyskania barwy żółtobrązowej.Drugiego dnia wędzić zimnym
dymem ok. 2-3h. Dalej podsuszyć w pomieszczeniu o temp. 10 stopni tak długo, jak kto lubi podsuszoną
kiełbaskę. Ja suszę i przechowuję obecnie w wędzarni w temp ok. 5-10 stopni.
Kiełbasa dodatkowo nasiąka aromatem przez cały czas.
Smacznegoczwartek, 21 listopada 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter