ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa podsuszana z dzika - krojona

Kiełbasa podsuszana z dzika - krojona

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa a 8217 la Stefana
Suszona wieprzowina i wołowina »
Kiełbasa podsuszana z dzika - krojona
Jest to kiełbasa podsuszana coś jak polska wędzona. Przepis powstał z mieszanki kliku receptur.
Składniki:
- 3,5 kg mięsa kl. I z dzika bez ścięgien,
- 2 kg karkówki wieprzowej,
- 0,5kg słoniny wieprzowej lub jeśli tłusty dzik to z dzika,
- peklosól 18g/kg,
- pieprz 1,5g/kg,
- duża główka czosnku,
- jałowiec mielony 0,5g/kg
- gorczyca 1-2 g/kg,
- osłonki (jelita wieprzowe 28-32mm).
Mięso pokroić w drobną kostkę nożem, słoninę w cienkie słupki.
Pokrojone mięso i słoninę wymieszać z peklosolą i przyprawami, pozostawić w chłodnym miejscu na noc (temp. do 10 stopni max).
Następnego dnia mięso wymieszać dokładnie z wieprzowiną i słoniną, dodać czosnek oraz przyprawy i dokładnie wyrobić.
W osłonki nadziewać kiełbasę odwijając w odcinki o długości ok. 30cm i zakładać na kij. Powiesić do obeschnięcia na ok. 12-18h w temp. do 15 stopni.
Następnego dnia wędzić dymem o temp. do 40 stopni, do uzyskania jasnego koloru.
Powiesić na tydzień w temp. ok. 15 stopni i wilgotności ok. 50-60%.
Po obeschnięciu można przechowywać w lodówce, zamrozić lub zjeść od razu
środa, 21 sierpnia 2013, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/08/Kielbasa-podsuszana-z-dzika-krojona.html