Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa a 8217 la StefanaSuszona
wieprzowina i
wołowina »
Kiełbasa podsuszana z dzika - krojona
Jest to
kiełbasa podsuszana coś jak polska wędzona. Przepis powstał z mieszanki kliku receptur.Składniki:- 3,5 kg
mięsa kl. I z dzika bez ścięgien,- 2 kg
karkówki wieprzowej,- 0,5kg
słoniny wieprzowej lub jeśli tłusty dzik to z dzika,- peklosól 18g/kg,-
pieprz 1,5g/kg,- duża główka
czosnku,-
jałowiec mielony 0,5g/kg-
gorczyca 1-2 g/kg,- osłonki (jelita wieprzowe 28-32mm).
Mięso pokroić w drobną kostkę nożem,
słoninę w cienkie słupki.
Pokrojone
mięso i
słoninę wymieszać z peklosolą i
przyprawami, pozostawić w chłodnym miejscu na noc (temp. do 10 stopni max).Następnego dnia
mięso wymieszać dokładnie z
wieprzowiną i
słoniną, dodać
czosnek oraz
przyprawy i dokładnie wyrobić.W osłonki nadziewać
kiełbasę odwijając w odcinki o długości ok. 30cm i zakładać na kij. Powiesić do obeschnięcia na ok. 12-18h w temp. do 15 stopni.
Następnego dnia wędzić
dymem o temp. do 40 stopni, do uzyskania jasnego koloru.Powiesić na tydzień w temp. ok. 15 stopni i wilgotności ok. 50-60%.Po obeschnięciu można przechowywać w lodówce, zamrozić lub zjeść od razu
środa, 21 sierpnia 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter