Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbaski śniadaniowe proste
Kiełbasa biała klasyczna »
Kiełbaski czosnkoweKiełbaski czosnkoweSkładniki:-
karkówka 2,5kg,-
słonina 0,5kg,- osłonki wieprzowe kal 28,-
sól 20g/kg,-
ziele angielskie 0,5g/kg,-
pieprz mielony czarny lub biały 1g/kg,-
cukier brązowy 2g/kg,-
cynamon 0,5g/kg,-
gałka muszkatołowa 0,5g/kg,-
tymianek 0,5g/kg,- siekany
czosnek 3g/kg,-
imbir mielony 2g/kg,-
wino białe wytrawne 25ml/kg,
Mięso pokroić w kostkę i zemleć na sitku 6mm. Dodać wszystkie
przyprawy i
sól oraz
wino i starannie wymieszać . Wyrobić masę ręcznie lub mieszałką, aż stanie się klejąca.Napełnić osłonki np. za pomocą Zelmerka z lejkiem lub nadziewarką odwijając
kiełbaski długości ok. 10cm.
Kiełbaski włożyć do lodówki i zużyć surowe w ciągu 2-3 dni lub zamrozić.Można też sparzyć w wodzie o temp. ok 75 stopni ok 20min, do osiągnięcia wewnątrz temp, ok 70 stopni.Parzone
kiełbaski po ostygnięciu też można mrozić.
Kiełbaski zapakowane w
torebki do mrożenia.
Smacznegoniedziela, 04 grudnia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter