ßßß Cookit - przepis na Kiełbaski czosnkowe

Kiełbaski czosnkowe

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbaski śniadaniowe proste
Kiełbasa biała klasyczna »
Kiełbaski czosnkowe
Kiełbaski czosnkowe
Składniki:
- karkówka 2,5kg,
- słonina 0,5kg,
- osłonki wieprzowe kal 28,
- sól 20g/kg,
- ziele angielskie 0,5g/kg,
- pieprz mielony czarny lub biały 1g/kg,
- cukier brązowy 2g/kg,
- cynamon 0,5g/kg,
- gałka muszkatołowa 0,5g/kg,
- tymianek 0,5g/kg,
- siekany czosnek 3g/kg,
- imbir mielony 2g/kg,
- wino białe wytrawne 25ml/kg,
Mięso pokroić w kostkę i zemleć na sitku 6mm. Dodać wszystkie przyprawy i sól oraz wino i starannie wymieszać . Wyrobić masę ręcznie lub mieszałką, aż stanie się klejąca.
Napełnić osłonki np. za pomocą Zelmerka z lejkiem lub nadziewarką odwijając kiełbaski długości ok. 10cm.
Kiełbaski włożyć do lodówki i zużyć surowe w ciągu 2-3 dni lub zamrozić.
Można też sparzyć w wodzie o temp. ok 75 stopni ok 20min, do osiągnięcia wewnątrz temp, ok 70 stopni.
Parzone kiełbaski po ostygnięciu też można mrozić.
Kiełbaski zapakowane w torebki do mrożenia.
Smacznego
niedziela, 04 grudnia 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/Kielbaski-czosnkowe.html