ßßß
Składniki:- karkówka 2,5kg,- słonina 0,5kg,- osłonki wieprzowe kal 28,- sól 20g/kg,- szałwia 1g/kg,- pieprz mielony czarny lub biały 1g/kg,- cukier brązowy 1g/kg,tymianek 0,6g/kg,- majeranek 0,4g/kg,- mielone goździki 0,4g/kg,- mielona słodka papryka 0,4g/kgMięso pokroić w kostkę i zemleć na sitku 6mm. Dodać wszystkie przyprawy i sól i starannie wymieszać . Wyrobić masę ręcznie lub mieszałką, aż stanie się klejąca.Napełnić osłonki np. za pomocą Zelmerka z lejkiem lub nadziewarką odwijając kiełbaski długości ok. 8cm.
Kiełbaski włożyć do lodówki i zużyć surowe w ciągu 2-3 dni lub zamrozić.Można też sparzyć w wodzie o temp. ok 75 stopni ok 20min, do osiągnięcia wewnątrz temp, ok 70 stopni.Parzone kiełbaski po ostygnięciu też można mrozić.Smacznegoniedziela, 04 grudnia 2011, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter