ßßß
Zazwyczaj potrwa ta przygotowywana jest w sposób tradycyjny, tzn.: w szklanej salaterce warstwami układane są warzywa, jajka i śledź. Poszczególne warstwy przekładane są sosem majonezowym.Rosjanki jednak często przygotowują tę przystawkę w innej formie, co nie wpływa znacząco na smak, ale poprawia moim zdaniem wygląd.Składniki:-4 buraki średniej wielkości,- 3 średnie ziemniaki,- 4 średnie marchewki,- 2 jajka,– 2 płaty śledziowe (lub matiesy), najlepiej z śledzi solonych,- 1 mała cebula,- ok. 6 łyżeczek żelatyny,- mały słoiczek majonezu,- pieprz – do smaku.Sposób przygotowania:Warzywa ugotować w mundurkach (można też upiec) a jajka na twardo. Ugotowane i obrane warzywa zetrzeć na tarce (wszystkie oddzielnie): buraki na grubych oczkach, marchewkę - na drobnych, a ziemniaki najlepiej przepuścić przez praskę. Jajka drobno posikać lub również zetrzeć, cebulę drobno posiekać, a płaty śledziowe pokroić w cienkie paseczki. Poczekać aż wszystkie warzywa przestygną. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.Starte buraki lekko odsączyć, a następnie dodać do nich rozpuszczona żelatynę i odstawić na trochę do lodówki, aby żelatyna zaczęła wiązać.Następnie buraki położyć na warstwie folii spożywczej, ułożyć w prostokąt i lekko docisnąć. Doprawić solą.
Na buraki ułożyć marchew. Warstwa marchwi powinna być nieco cieńsza niż warstwa buraków. Doprawić solą, docisnąć i posmarować majonezem.Na utartą marchewkę wyłożyć ziemniaki. Nieco cieniej niż poprzednio marchew. Doprawić solą i majonezem.Na ziemniaki położyć warstwę jaj, która również musi być nieznacznie niższa od poprzedniej. Dodać sól i majonez. Na środku w pasek układamy śledzia z cebulką.
Wszystko dokładnie i ścisło zwinąć i wstawić do lodówki (najlepiej na noc) do schłodzenia.Roladę można dekorować według uznania, najlepiej jednak majonezem i pietruszką.Uwaga!Ilość składników w tej przystawce zależy wyłącznie od gustu i upodobań konsumentów, więc można je dowolnie modyfikować.
Smacznegoniedziela, 27 listopada 2011, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter