ßßß Cookit - przepis na Krupnioki

Krupnioki

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa polska wędzona
Polędwica z dzika na zimno »
Krupnioki
Krupnioki
Składniki:
- mięso i maski z głów wieprzowych 2kg, ja użyłem całej głowy,
- wątroba wieprzowa 0,5kg,
- płuca wieprzowe 1,5kg,
- skórki wieprzowe 0,5kg,
- podgardle wieprzowe 0,5kg,
- skwarki 0,5kg,
- tłuszcz 1kg, ja dałem zamiast tłuszczu okrawki z rozbioru półtuszy,
- krew 2l, ja użyłem suszonej rozpuszczonej w 2l H2O,
- kasza gryczana 2kg,
- sól do smaku,
- majeranek 1g/kg,
- pieprz 1g/kg,
- cebula prażona lub surowa, może być suszona w płatkach, wg uznania,
- ziele angielskie 0,4g/kg,
- kiełbaśnice grube 32+,
Głowy wieprzowe oraz kości pozostałe z rozbioru oraz skórki, podgardle wrzucić do kotła zalać wodą i gotować do zmięknienia. Rosół po gotowaniu pozostawić, nie wylewać!!!
Płuca sparzyć. Wątrobę zalać mlekiem i odstawić do chłodnego.
Po rozgotowaniu obrać głowy z mięsa. Pokroić wszystko tak aby można było przemleć po ostygnięciu.
Z otrzymanego rosołu z gotowania odlać 4l wody (rosół:kasza-2:1) zagotować, wsypać kaszę i parzyć na malutkim ogniu trzymać ok 25min, po wchłonięciu całej wody przez kaszę odstawić, aby spęczniała.
Przygotowane i ostudzone mięso rozdrobnić na sitku 3mm, rozdrobnić również sparzone płuca i surową wątrobę.
Dodać przyprawy. Sól oraz krew i skwarki. Wszystko wymieszać na gorąco, czyli z gorąca kaszą!
Napełnić luźno jelita.
Następnie odkręcać w odcinki ok 18cm.
Wiązać w pęczki do parzenia.
Parzenie:
Wkładamy do wody o temp ok 100 stopni i ochładzamy do temp ok. 85 stopni. Tak parzymy ok 15-20 min.
Następnie studzimy w zimnej wodzie o temp. ok 5 stopni ok 15 min.
Dodatkowo ja krupniki po ostygnięciu obwędziłem zimnym dymem ok 2-3 h.
Smacznego
środa, 20 kwietnia 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/04/Krupnioki.html