Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa polska wędzona
Polędwica z dzika na zimno »KrupniokiKrupnioki
Składniki:-
mięso i
maski z głów wieprzowych 2kg, ja użyłem całej głowy,-
wątroba wieprzowa 0,5kg,- płuca wieprzowe 1,5kg,- skórki wieprzowe 0,5kg,- podgardle wieprzowe 0,5kg,- skwarki 0,5kg,- tłuszcz 1kg, ja dałem zamiast tłuszczu okrawki z rozbioru półtuszy,- krew 2l, ja użyłem suszonej rozpuszczonej w 2l H2O,-
kasza gryczana 2kg,-
sól do smaku,-
majeranek 1g/kg,-
pieprz 1g/kg,-
cebula prażona lub surowa, może być suszona w płatkach, wg uznania,-
ziele angielskie 0,4g/kg,- kiełbaśnice grube 32+,Głowy wieprzowe oraz kości pozostałe z rozbioru oraz skórki, podgardle wrzucić do kotła zalać
wodą i gotować do zmięknienia. Rosół po gotowaniu pozostawić, nie wylewać!!!Płuca sparzyć. Wątrobę zalać
mlekiem i odstawić do chłodnego.Po rozgotowaniu obrać głowy z
mięsa. Pokroić wszystko tak aby można było przemleć po ostygnięciu.Z otrzymanego rosołu z gotowania odlać 4l
wody (rosół:
kasza-2:1) zagotować, wsypać
kaszę i parzyć na malutkim ogniu trzymać ok 25min, po wchłonięciu całej
wody przez
kaszę odstawić, aby spęczniała.Przygotowane i ostudzone
mięso rozdrobnić na sitku 3mm, rozdrobnić również sparzone płuca i surową wątrobę.Dodać
przyprawy.
Sól oraz krew i skwarki. Wszystko wymieszać na gorąco, czyli z gorąca
kaszą!
Napełnić luźno jelita.
Następnie odkręcać w odcinki ok 18cm.
Wiązać w pęczki do parzenia.
Parzenie:Wkładamy do
wody o temp ok 100 stopni i ochładzamy do temp ok. 85 stopni. Tak parzymy ok 15-20 min.Następnie studzimy w zimnej wodzie o temp. ok 5 stopni ok 15 min.Dodatkowo ja krupniki po ostygnięciu obwędziłem zimnym
dymem ok 2-3 h.
Smacznegośroda, 20 kwietnia 2011, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter