ßßß
Surowce:- głowa świńska,- podgardle 2kg,- płuca 2kg,- skórki 2kg,- wątroba 3kg- krew 1 litr- kasza gryczana 3,2kgDodatki:- jelita kaliber 28-30mm- majeranek 2g/kg- ziele angielskie 0,4g/kg,- sól 16g/kg- cebula świeża ok 300g- pieprz 1,2g/kg,Głowy, podgardle, skóry parzyć w dużym garnku do miękkości. Płuca i wątrobę sparzyć.
Obrane mięso z głów, podgardle, płuca zemleć na sitku 6mm. Wątrobę zemleć na sitku 8mm. Skóry zemleć na sitku 3mm.Kaszę zaparzyć z dodatkiem 6,4l rosołu z gotowani mięsa do stanu miękkości. Należy uważać aby nie przypalić kaszy, która wchłonie cały płyn.
Krew zmiksować za pomocą blendera.
Następnie na zaparzoną gorąca kaszę wlać krew, która w ten sposób się zaparzy. Dodać wszystkie rodzaje zmielonego mięsa i wymieszać z przyprawami.
Napełnić osłonki odkręcając w parki. Osadzać ok 1h.
Następnie parzyć kaszanki powiązane w pęczki w temp. ok 80 stopni do osiągnięcia wewnątrz 70 stopni.Studzimy kaszanki do temp ok. 10 stopni.Kaszankę można mrozić.Smacznego.poniedziałek, 26 października 2009, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter