ßßß Cookit - przepis na Kiszka kaszana

Kiszka kaszana

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa biała
Lunchmeat »
Surowce:
- głowa świńska,
- podgardle 2kg,
- płuca 2kg,
- skórki 2kg,
- wątroba 3kg
- krew 1 litr
- kasza gryczana 3,2kg
Dodatki:
- jelita kaliber 28-30mm
- majeranek 2g/kg
- ziele angielskie 0,4g/kg,
- sól 16g/kg
- cebula świeża ok 300g
- pieprz 1,2g/kg,
Głowy, podgardle, skóry parzyć w dużym garnku do miękkości. Płuca i wątrobę sparzyć.
Obrane mięso z głów, podgardle, płuca zemleć na sitku 6mm. Wątrobę zemleć na sitku 8mm. Skóry zemleć na sitku 3mm.
Kaszę zaparzyć z dodatkiem 6,4l rosołu z gotowani mięsa do stanu miękkości. Należy uważać aby nie przypalić kaszy, która wchłonie cały płyn.
Krew zmiksować za pomocą blendera.
Następnie na zaparzoną gorąca kaszę wlać krew, która w ten sposób się zaparzy. Dodać wszystkie rodzaje zmielonego mięsa i wymieszać z przyprawami.
Napełnić osłonki odkręcając w parki. Osadzać ok 1h.
Następnie parzyć kaszanki powiązane w pęczki w temp. ok 80 stopni do osiągnięcia wewnątrz 70 stopni.
Studzimy kaszanki do temp ok. 10 stopni.
Kaszankę można mrozić.
Smacznego.
poniedziałek, 26 października 2009, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2009/10/Kiszka-kaszana.html